З 5 по 7 вересня 2017 року,Таврійським державним агротехнологічним університетом разом з Харківським державним університетом харчування та торгівлі, була проведена друга міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні аспекти розвитку обладнання харчової і готельної індустрії в умовах сучасності» присвяченої  85-річчу Таврійського державного агротехнологічного університету, та 50-річчу Харківського державного університету харчування та торгівлі.Конференція проводилась на базі кафедри “Обладнання переробних та харчових виробництв” імені професора Ф.Ю. Ялпачика ТГАТУ та на СОК «Салют»  на березі Азовського моря (с.м.т. Кирилівка).

Конференція була спрямована на вирішення актуальних питань щодо визначення проблем та перспектив розвитку обладнання харчових виробництв, удосконалення процесів і технологій переробки сільськогосподарської сировини в умовах розвитку сучасного суспільства та інноваційних підходів та креативних рішень у формуванні технічного оснащення підприємств готельно-ресторанної індустрії.

До оргкомітету конференції надійшло 143 тези доповідей науковців з 63навчальних закладів та організацій з 21 країни світу – Україна, Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Єгипет, Ізраїль, Іспанія, Казахстан, Лівія, Марокко, Нігерія,  Польща, Словаччина, Сербія, США, Туркменістан, Туреччина, Узбекистан, Чорногорія, Швейцарія.

До учасників конференції з привітальним словом звернувся ректор ТДАТУ, доктор технічних наук, професор, член-кореспондент НААН України В.М. Кюрчев, проректор з наукової роботи ХДУХТ, доктор технічних наук, професор Михайлов В.М. та проректор з наукової роботи ТДАТУ, доктор технічних наук, професор Надикто В.Т.

Незважаючи на напружену пору року для освітян та науковців – початок нового навчального року, у конференції взяли участь майже 70 осіб з усіх куточків України зокрема, Харкова, Києва, Херсона, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Кривого Рогу, Черкас, Одеси, Луцька та ін. міст.

Виконувач обов҆язків завідувача кафедри ОПХВ ім. проф. Ф.Ю. Ялпачика, доцент Загорко Н.П. представила гостям матеріальну базу кафедри: зразковий навчальний комплекс з сучасними лабораторіями, лекційною аудиторією, комп’ютерним класом, залою курсового і дипломного проектування, читальним залом та власною фаховою бібліотекою, де понад 600 літературних джерел представлено в електронному вигляді.

Для ознайомлення учасникам представлено майже 80 діючих зразків обладнання в 7 лабораторіях машинобудівельної, переробної та харчової галузі, у яких навчаються студенти напряму «Галузеве машинобудування».

Кожна з 10 лабораторій, крім металообробного і ковальського обладнання, містить закінчені ланцюги переробки молока, м’яса, зерна, хлібобулочних і макаронних виробів, плодоовочевої продукції, напоїв, снеків, кондитерського і пакувального обладнання. Більшість обладнання під час ознайомчої екскурсії  працювало в режимі виготовлення продукції, таким чином кожен мав можливість скуштувати щойно вироблену продукцію та особисто оцінити її органолептичні показники. Учасники із задоволенням спробували хліб, пончики, морозиво, ковбасні вироби, сало, чебуреки, манти, чіпси, цукерки, згущене молоко, майонез, напої, тощо.

Урочисте відкриття пленарного засідання конференції відбулося 6 вересня у актовому залі СОК «Салют». Відкривали конференцію проректори за наукової роботи ТДАТУ, професор В.Т. Надикто та ХДУХТ професор В.М. Михайлов.

Окрім проректорів ВНЗ-організаторів конференції, на пленарному засіданні з ґрунтовними доповідями, на теми перспектив розвитку обладнання харчових виробництв, підприємств готельно-ресторанної індустрії та процесів і технологій переробки сільськогосподарської сировини виступили 6 учасників.

Секційні засідання відбулися за трьома секціями:

  1. Проблеми та перспективи розвитку обладнання харчових виробництв.
  2. Інноваційні підходи та креативні рішення у формуванні технічного оснащення підприємств готельно-ресторанної індустрії.
  3. Удосконалення процесів і технологій переробки сільськогосподарської сировини.

Робота секцій тривала 2 дня і завершилася круглими столами та дискусіями науковців. Учасники мали змогу висловити проблеми сучасної харчової і готельної індустрії, нові ідеї та способи їх вирішення, обговорити практичні розробки і почути цінні поради колег.

7 вересня на підсумковому пленарному засіданні була затверджена резолюція за підсумками конференції. В урочистій обстановці учасники отримали, сертифікати учасників міжнародного зразка за підписами і печатками ректорів двох ВНЗ.

Учасниками відмічений високий рівень організації та проведення конференції. Подібні заходи, посилюючи дружні зв’язки між колегами наукових інститутів та виробничих підприємств України та зарубіжжя, будуть сприяти збільшенню вкладу вищої школи у досягненні мети підвищення конкурентоздатності харчової і готельної промисловості.

В.о. зав. каф. ОПХВ ім. проф. Ф.Ю. Ялпачика Загорко Н.П.,

доц. кафедри. ОПХВ ім. проф. Ф.Ю. Ялпачика Самойчук К.О.