Сучасні вимоги до підготовки фахівців-енергетиків – це формування системи науково-технічних основ використання електричної енергії у технологічних процесах, що забезпечує можливість вирішення електроенергетичних питань у сільськогосподарському виробництві.

Для зміцнення знань, одержаних з технології та обладнання у галузях АПК, ув’язати їх з проектуванням підприємств на основі найновіших досягнень науки і техніки, володінь вміннями і навичками, одержаними під час вивчення і потрібними у процесі виробничої діяльності майбутнього інженера-енергетика, за підтримкою Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP)13 жовтня 2017 року  студенти12-МБЕЕ, 31ЕН та 42-ЕНенергетичного факультету ТДАТУ зі своїми кураторами Гулевським В.Б., Постол Ю.О., Ковалем Д. М. познайомилися з тонкощами класичної технології коньячного виробництва на одному з ключових виноробних підприємств України  – ПАТ «Дім марочних коньяків «Таврія» та виробництва якісного українського вина на підприємстві «Виноробне господарство Князя П.М. Трубецького».

Основне завдання будь-якої виробничої системи полягає у тому, щоб сприйняти «на вході» всі вкладення — затрати (чинники виробництва), перетворити їх і «на виході» видати результат — готову продукцію. Така трансформація визначається як виробництво, мета якого надати сукупності ресурсів нових властивостей, що здатні задовольнити виникаючі потреби. Для отримання корисного результату (продукції) необхідно перетворити вкладення-затрати «на вході» у виробничу систему, виконавши низку дій за певними правилами, які визначає технологія.

В ході екскурсії по заводських цехах студенти та викладачі побачили, як народжується коньяк. Процес виробництва коньяку та якісного вина схожий на створення витвору мистецтва. Важливий кожен нюанс, штрих, і, звичайно, вихідний матеріал, який використовується.

Технологія виробництва коньяку повна своїх складнощів і секретів, що ретельно зберігаються. Але тільки її строге дотримання дозволяє створювати неповторні палітри смаків і ароматів висококласних коньяків ТМ “Таврія”, адже з коньячного спирту можна створити неповторний, практично досконалий смаковий букет, що дарує з кожним ковтком незабутні відчуття.

Увесь процес виробництва коньяку ділиться на декілька строго регламентованих етапів: збір винограду, пресування і наступне бродіння, перегонка або дистиляція, витримка в дубових бочках і змішування.У  сховищі коньячного заводу екскурсанти побачили дубові бочки, в яких “відпочиває” благородний напій.

Дім марочних коньяків «Таврія» обладнаний автоматизованими лініями розливу від кращих світових виробників. Готовий коньяк розливають на дозувальних апаратах у пляшки і закупорюють.

Екскурсія на підприємстві «Виноробне господарство Князя П.М. Трубецького» почалася  з розповіді екскурсовода про історію господарства часів князя Трубецького, виноградну лозу, ґрунт та клімат.

У «Виноробному господарстві князя П.М. Трубецького» надзвичайну увагу приділяють збиранню винограду. Смак вина залежить, в основному, від винограду, який використовується у процесі виробництва. Для кожного сорту підбирається оптимальний час збирання, збір урожаю здійснюється виключно руками, що гарантує найвищу якість сировини для виробництва якісного українського вина. Зберегти смак відбірних ягід і виготовити з них яскраве вино допомагає новітнє обладнання, яким оснащене «Виноробне господарство князя П.М. Трубецького». Побували студенти та викладачі у галереях старовинних підвалів часів Трубецького, де вина витримуються на глибині 10 м у дубових бочках протягом 6-18 місяців при постійній температурі та вологості. Скарбниця виноробні – унікальна колекція вин, яка налічує близько 10 тисяч  пляшок. Близько 7 тисяч вин – спадщина радянського періоду. Це не лише легендарні “Наддніпрянське”, “Оксамит України”, “Перлина Степу” – самих кращих, “золотих” років. Деякі вина з цієї колекції більше не випускаються: це марочне “РкацителиБериславское” і “Мускат” 1980 р.Найцінніші – старовинні екземпляри, яким налічується близько ста років, вони зберігаються у підвалах виноробні ще з часів засновника.

Весь комплекс первинного виробництва «Виноробного господарства князя П.М. Трубецького», починаючи від бункерів приймання винограду, дробарок, пресів, ємностей, й аж до найменшого обладнання, такого як насоси, розрахований і підібраний фахівцями виробника DellaToffola і утворюють єдину систему.

Підводячи підсумок, хотілося б відмітити, що екскурсія на підприємства була не лише цікавою, але і пізнавальною, оскільки студенти та викладачі побачили процес виробництва, його особливості.Важко переоцінити значущість таких поїздок для формування професійних компетенцій та любові студентів до майбутньої професії, почуття  гордості та причетності до загальної великої справи.

 

Доцент кафедри ЕТіТП

Гулевський В.Б.