9 лютого 2018 року в рамках реалізації програми академічної мобільності та за підтримки Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва, було проведено день практичної підготовки на сучасному багатопрофільному сільськогосподарському підприємстві ПАТ «Племзавод «Степной» та у тепличному комплексі, які розташовані у Кам’янка-Дніпровському районі Запорізької області.

Відповідно до програми академічної мобільності студентів в ТДАТУ, з метою проведення дня практичної підготовки для студентів ТДАТУ, Миколаївського НАУ, Херсонського ДАУ, а також проходження стажування викладачами університету (зав. каф. ПВБ, доц. Колесніков М.О., ст. викладач каф. РС Нежнова Г.В., доц. каф. МВЗ Мовчан В.Ф., зав. каф. ТСТТ, доц. Мілько Д.О.) ректоратом було надано можливість ознайомитися з найсучаснішими технологіями та технікою у ПАТ «Племзавод «Степной» (с. Заповітне) та отримати практичний досвід з вирощування овочевих культур у тепличному комплексі (с. В. Знаменка).

На сьогодні ПАТ «Племзавод «Степной» є одним з лідерів агроіндустрії півдня України, основними видами економічної діяльності якого є рослинництво (вирощування зернових культур, бобових культур і насіння олійних культур), тваринництво (розведення великої рогатої худоби молочних порід, розведення свиней) та переробка власної сільськогосподарської продукції (виробництво м’ясних продуктів, виробництво кисломолочних продуктів). Масштаби виробництва та ефективність діяльність підприємства підтверджується вражаючими цифрами: 12,5 тис. га ріллі, 1800 голів корів, при чому одна дійна корова за рік дає до 12 тис. літрів молока. В господарстві функціонує власний свинорозплідник, в якому утримується поголів’я з найкращих порід свиней.

За словами генерального директора ПАТ «Племзавод «Степной» Волкова А.А. «основною перевагою підприємства є те, що в нас створено весь ланцюг виробництва – від поля до столу – тому ми маємо можливість контролювати якість сільськогосподарської продукції та виробленої м’ясо-молочної продукції.

Студенти і викладачі відвідали кормовиробничий цех, корівник, доїльний цех, оглянули машино-тракторний парк та майстерні. З метою ознайомленням з підприємством було продемонстровано відеофільми, які показали інноваційні технології застосовані на виробництві. На кожному  з об’єктів керівники цехів розповіли про технологічні особливості, що викликало інтерес та дискусію у студентів.

В ході дня практичної підготовки було проведено ознайомлювальну екскурсію в тепличному господарстві родини Шкрибляків. Цікавим було те, що родина власноруч встановила 11 теплиць загальною площею 0,5 га. Господарство займається вирощуванням овочевих культур, а в цьому сезоні спеціалізується на вирощуванні салату. За 5 років існування господарства, завдяки підтримці проекту UHBDP вони значно збільшили рентабельність виробництва, знайшли нові ринки збуту продукції. Студентами було задано багато питань щодо технології вирощування салату та механізмів організації робіт в теплицях протягом року.

На завершення зустрічей керівники підприємств запросили студентів для проходження виробничої практики і стажування з подальшим працевлаштуванням.

Інформацію підготували доц. Колесніков М.О.,

завідувач виробничої практики Якунічев Ю.О.