З 12 по 18 березня 2018 року в Україні відбувалась шоста міжнародна просвітницька акція – Global Money Week (Всесвітній тиждень грошей).

Мета Global Money Week – це надихнути дітей і молодь дізнатися більше про гроші та заощадження, про те, як заробляти, управляти власними фінансами, вести бізнес тощо.

Це тиждень, коли у понад 130 країнах проходить безліч заходів, занять, проектів, презентацій і змагань із фінансової освіти та грамотності.

В Україні партнерами Національного банку під час Global Money Week стали Проект USAID «Трансформація фінансового сектору», Міністерство освіти і науки України, Університет банківської справи та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Кафедра «Фінанси, банківська справа та страхування» Таврійського державного агротехнологічного університету в-перше приєдналась до участі у цій акції. Викладачами кафедри було проведено просвітницькі заходи як зі студентами вузу так і з учнями загальноосвітніх шкіл міста.

«Тиждень грошей – 2018» видався дуже насиченим та цікавим. Просвітницькі заходи почалися з історії грошей. Студенти першого курсу (гр. 11ФБ) спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» разом зі своїмglobal_money_3 куратором – к.е.н., ст. викладачем Осипенко С.О., відвідали експозицію грошей у Краєзнавчому музеї м. Мелітополь. Працівники музею надали інформацію про еволюцію грошової системи України, про те як змінювалась валюта за часів Української народної республіки, якими були грошові засоби у період перших років незалежності України.

13 березня 2018 року вирішувати питання економії та заощадження грошей допомагали працівники банківських установ. Разом з представником «Центр розвитку бізнесу №4» Запорізького РУ ПАТ «Приватбанк» Кобяковою Наталією, магістри обговорювали актуальні питання реалізації стратегії «Cashless economy» в Україні, визначали способи економії грошей, порівнювали банківські продукти, використання яких дозволяє заощаджувати.

global_money_4Не менш цікавою й корисною була екскурсія у відділення ПАТ «ІндустріалБанк», де студенти групи 11 МБФБ мали можливість провести практичне заняття з дисципліни «Банківський менеджмент». Керівник відділення – Ярова Тетяна Миколаївна  на високому професійному рівні розповіла про особливості роботи працівників бек-офісу та фронт-офісу; про вимоги до професійних якостей сучасного банківського працівника, про порядок проведення основних операцій.

14 березня 2018 року було оголошено днем страховика. Так, в рамках Всесвітнього тижня грошей, до якого активно залучилась і кафедра, завітав керівник відділення страхової компанії PZU «Україна» Гагарін Олексій Юрійович. На початку лектор підкреслив важливість почати убезпечувати себе та своїх близьких вже сьогодні. Для цього й існує страхування. У доступній формі розповів про основні види страхування, які пропонує страхова компанія, з наведенням прикладів. Жваво велось обговорення такого виду страхування, як автотранспортне страхування, адже більшість знає та розуміє, що автомобільний транспорт є найбільш поширеним видом транспорту і це обумовлює велику кількість виникнення аварій з нанесенням шкоди життю, здоров’ю і майну громадян.

global_money_5Багато людей не замислюються про важливість фінансового планування і при цьому дивуються тому, що їх мрії, плани та цілі порушуються або залишаються недосягнутими. Впевненість в сьогоднішньому та в майбутньому – це про Вас? Чи хочете Ви бути успішними та фінансово забезпеченими? Скільки ж необхідно відкласти вже сьогодні, щоб вистачило Вам і Вашим спадкоємцям? Що дає фінансова стабільність? Для чого необхідно створювати резерв фінансових ресурсів?

global_money_6На ці та інші питання відповіли директор ТАС Фінанс-Консалтинг Дашковська Тетяна Миколаївна та фінансовий консультант та бізнес-тренер Коломоєць Олена В’ячеславівна, виступив з презентацією «Основи фінансового планування». Студенти з цікавістю слухали, вступали в дискусію і, ми впевнені, отримали багато відповідей та запам’ятали принципи фінансового планування для досягнення результатів, щоб розвиватися та прагнути до більшого.

global_money_715 березня о 14.00 на кафедрі «Фінанси, банківська справа та страхування» було проведено брейн-ринг на тему: «Фінансові питання мають значення». У змаганнях прийняли участь 2 команди студентів ТДАТУ –  спеціальностей «Фінанси, банківська справа та страхування» та «Маркетинг»,  студенти коледжу ТДАТУ та команда Мелітопольської гімназії №5.

Усі завдання відповідали тематиці «Global Money Week». Учасники відповідали на питання про заощадження, депозити, фонд гарантування вкладів фізичних осіб; виконували творчі завдання про ощадливість та економність; показали рівень володіння фінансовою термінологією; дали оцінку основним фінансовим показникам розвитку країни. Не обійшлося й без біржової гри, яка виявилась для усіх найбільш цікавою. global_money_8За результатами оцінок журі – І місце отримала команда спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування», ІІ місце – команда Маркетологів, а ІІІ місце – Мелітопольська гімназія № 5.

У просвітницьких заходах «Global Money Week» прийняли участь й учні загальноосвітніх шкіл №8 та № 15, Гімназії № 5, Навчально-виховного комплексу № 16. Для них викладачі кафедри «Фінанси, банківська справа та страхування» провели «Урок фінансової грамотності» – розкрили основні питання формування доходів та видатків бюджету родини, важливість сплати податків, правила поведінки на фінансовому ринку, особливості вибору продуктів банківських та страхових компаній. Особливо цікавим виявилось обговорення питань : «Чи потрібно заощаджувати?», «Які існують способи заощадження?», «Як навчити себе бути дисциплінованим у фінансових питаннях?»

 

Кафедра «Фінанси, банківська справа та страхування» Таврійського державного агротехнологічного університету висловлює подяку за допомогу в організації просвітницьких заходів «Global Money Week – 2018»:

  • керівнику відділення ПАТ «ІндустріалБанк» – Яровій Тетяні Миколаївні;
  • керівнику «Центр розвитку бізнесу № 4» ЗРУ ПАТ «Приватбанк» – Акінжелі Станіславу Григоровичу;
  • керівнику відділення страхової компанії «PZU» – Гагарину Олексію Юрійовичу ;
  • директору ТАС Фінанс-Консалтинг – Дашковській Тетяні Миколаївні;
  • бізнес-тренеру – Коломоєць Олені В’ячеславовні;
  • співробітникам Краєзнавчого музею м. Мелітополь;
  • керівникам загальноосвітніх закладів міста;
  • вчителям економіки – Матвієнку Василю Геннадійовичу (гімназія № 5); Мажурі Юлії Вікторівні(НВК № 16); Орловській Ользі Геннадіївні (ЗОШ № 15) та педагогу – організатору ЗОШ № 8 – Литвиненко Юлії Олександрівні;
  • студентам спеціальностей «Фінанси, банківська справа та страхування» та «Маркетинг» за допомогу у приготуванні інформаційних плакатів та участь у брейн-рингу.

 

Сподіваємось на подальшу співпрацю під час проведення таких заходів у майбутньому, адже «Гроші мають значення!!!» «MoneyMattersMatter!!!».

к.е.н., доцент кафедри

«Фінанси, банківська справа та страхування»

Радченко Наталія Геннадіївна