Закінчилися заняття, закрита сесія, але у студентів агрономічних спеціальностей турботи залишаються і влітку.

На кафедрі Плодоовочівництва, виноградарства та біохімії працює 6 наукових студентських гуртків які охоплюють понад 40 студентів факультету агротехнологій та екології. Студенти разом з керівниками протягом навчального року проводили досліди та систематичний облік показників, робили виміри та доглядали за дослідними насадженнями. Така робота починається вже з першого курсу, тому що проведення агрономічних досліджень вимагає не тільки тривалого часу, а й формування практичних навичок. Досягти майстерності та глибоких практичних знань лише за один рік просто неможливо.

Лише нещодавно кафедрою Плодоовочівництва, виноградарства та біохімії була закінчена висадка виноградної школки в теплиці ТДАТУ. Було висаджено близько 2500 живців. Приблизно 70% з них прижилися та почали розвиватися. І ось, вже підійшов час для здійснення зелених операцій.

Здорові та добре доглянуті виноградні лози ростуть надзвичайно швидко. З них навесні, як правило, розвивається більше пагонів, ніж потрібно для створення форм і врожаю. За сприятливої погоди ці пагони швидко виростають до значних розмірів. Якщо не втручатися, лоза втрачає форму і стає занадто густою. Це негативно відображається на врожаї і якості ягід, призводить до ураження лози шкідниками і хворобами, особливо пероноспорою й оїдіумом.

Тому в період вегетації необхідний правильний догляд за пагонами. Цей догляд якраз і називається зеленими операціями, бо здійснюють його тоді, коли виноград ще зелений. В червні та на початку липня студенти спеціальності «Садівництво та виноградарство» вчилися проводити зелені операції над виноградом, а саме: пасинкування, прищипування і обрізування верхівок пагонів.

Навесні, на кафедрі ПОВБХ було проведено «Конкурс овочівників» на якому була представлена розсада овочевих культур вирощена студентами. Після проведення конкурсу, розсада була висаджена до теплиці. Це дало можливість студентам на практиці засвоювати технологію вирощування таких овочевих та зеленних культур, як: огірки, томати, капуста, артишок, базилік, салат та ін. Цікавим було те, що студенти мали можливість не лише боротися з бур’янами, підв’язувати рослини, робити зелені операції обробляти засобами захисту та підживлювати рослини добривами, а й поласувати результатами власної праці – соковитими овочами.

Ми вважаємо, що подібна практика дозволить підготувати кваліфікованих технологів з плодоовочівництва та виноградарства, які зможуть мати набагато більше можливостей отримати роботу за фахом та розвиватися професійно. При такому підході до навчання та набуття навичок, студентів-садівників очікує гарна перспектива подальшої роботи за фахом.

Завідувач кафедри плодоовочівництва, виноградарства та біохімії, к.с.-г.н., доцент Колесніков М.О.