IMG_3734До Дня Гідності та Свободи 21 листопада в науковій бібліотеці пройшла патріотична година «Люди свободи». Ці люди дуже різні – політик В’ячеслав Чорновіл, політв’язень, режисер Олег Сенцов, діячка ОУН та УПА, письменниця Марія Савчин, художники Георгій Нарбут та Алла Горська, українська поетеса, літературний критик Олена Теліга, український композитор, диригент, педагог Микола Леонтович, поет, перекладач, правозахисник Василь Стус, композитор Володимир Івасюк, творець українського театру, великий український режисер, актор Лесь Курбас, письменниця Ліна Костенко, герой Майдану, молодий патріот Назар Войтович.

Їх опір теж був різноманітним: хтось боровся за свободу народу, хтось за свободу творчості, думки, хтось зі зброєю в руках, а хтось — із пензлем. Жоден із них не мав можливості реалізувати свій потенціал на повну потужність. Вони не стали тими, хто очолив незалежну країну, не дописали чудової пісні чи вірша, не подарували світові ще одного важливого винаходу чи прекрасної картини, але вони зуміли зберегти свободу в собі, пронести її через часи неволі.

На захід були запрошені студенти майже всіх факультетів. Вони зацікавлено слухали та переглядали відеоматеріали про видатних особистостей, які зробили вагомий внесок в боротьбу за вільну Україну.

Професіоналами своєї справи на святі були ведучі заходу, співробітники наукової бібліотеки: Наталя Ломейко, Наталя Шульга та студенти ТДАТУ Алія Айбетова та Артем Клик.

До заходу демонструвалась тематична виставка «Від революції свободи до революції гідності». На виставці були представлені документальні, періодичні видання та фотоматеріали про героїв заходу – людей свободи: О. Сенцов  «Купите книгу – она смешная», Л. Костенко «Вибране», Н. Гордийчук «Николай Леонтович», В. Стус «Палимпсеты=Палімпсети» та ін. В періодичних виданнях «Українська культура», «Світогляд», «Країна» висвітлювалися питання – «Театр у Києві за німецької окупації і несподівана зустріч із Оленою Телігою», «Василь Стус: людина-легенда», «Лесь Курбас – «людина ідеального принципу», «Геній в умовах заблокованої культури», «Перлина українського шістдесятництва» тощо.

Життя Людей Свободи – це  приклад для українців. Приклад вільнолюбства, самопожертви, любові до рідної країни, приклад життя за ради щасливого сьогодення та вільного майбутнього.