DSC_0582Найбільшим стимулом до навчання є розуміння того, що теорія, яку ти вивчаєш поєднується з практикою особливо коли навкруги відбувається ціла низька реформ, зокрема у сфері охорони здоров’я, освіти, місцевого самоврядування тощо. Основною метою зазначених реформ є підвищення якості суспільних послуг при мінімальному використанні обмеженого бюджетного ресурсу.

Сьогодні бюджетний процес знаходиться в активній фазі. Українці спостерігають за тим, яким же буде бюджет 2019 року? Чого чекати в майбутньому? За якими правилами будуть жити суб’єкти фінансової системи? Студенти спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» намагаються знайти відповіді на ці та багато інших питань, зокрема:

  • чи вірний шлях здійснення запозичень для покриття боргів минулих періодів?
  • чи ефективний механізм субсидування у фінансовій практиці, і що таке механізм монетизації субсидій?
  • яким чином збалансувати бюджет, і як це впливає на формування бюджету Пенсійного фонду?
  • що таке реальні та номінальні доходи, і чому прожитковий мінімум сьогодні не може дорівнювати мінімальній заробітній платі?

Всі ці питання стосуються проблем формування та використання коштів державного та місцевих бюджетів, особливо в умовах реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Більш детально розібратися в них фінансистам допомогли у Фінансовому управлінні Мелітопольської міської ради. Начальник фінансового управління Чабан Яна Володимирівна розповіла нашим студентам про особливості бюджетного процесу на місцях. Визначила основні джерела формування та напрями використання коштів бюджету м. Мелітополь. Окремо вона зупинилась на податку на доходах фізичних осіб, акцизному та єдиному податках, акцентувала увагу на особливостях отримання освітньої та медичної субвенцій, навела пріоритетні напрями використання коштів міського бюджету, зацікавила студентів можливістю працювати з додатком «Відкритий бюджет» на сайті Мелітопольської міської ради. Яна Володимирівна закликала усіх бути свідомими громадянами та приймати активну участь у формуванні показників бюджету міста.

Велика подяка начальнику Фінансового управління Чабан Яні Володимирівні за проведену роботу зі студентами спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування». Адже лише спільними зусиллями при максимальному поєднанні теоретичної та практичної підготовки ми зможемо підготувати фахівця, який сьогодні вкрай потрібен на місцях.

Кафедра фінансів, банківської справи та страхування