Таврійський державний агротехнологічний університет другий рік поспіль співпрацює із закладом вищої освіти Анхальт (Hochschule Anhalt) / Німеччина. Ключовою позицією співробітництва є Програма подвійної магістерської підготовки студентів. Цей значущий для iнтернацiоналiзацiї академічного життя університету проект був запроваджений за ініціативою ректора ТДАТУ, д.т.н., професора В.М. Кюрчева.

Першими учасниками даної Програми стали магістранти ТДАТУ Лисенко Костянтин та Логвіненко Дмитро. З вересня 2017 року вони успішно та натхненно навчаються за фахом “Продукти харчування та агробізнес” у німецькому виші-партнерові, а у рідному ТДАТУ – за спеціальністю “Агроінженерія”.

У жовтні цього року до Програми долучилися ще два учасники. Це – випускники бакалаврату 2018 року – агроінженер Каленюк Сергій та економіст Кармишова Наталія, які влітку успішно пройшли вступні випробування до магістратури у ТДАТУ та паралельно вдало впоралися iз процедурами щодо зарахування на магістерський курс “Продукти харчування та агробізнес” у Німеччині. Попередній конкурсний відбір до безкоштовної магістерської підготовки у німецькому навчальному закладі цьогорічні кандидати пройшли ще у березні 2018 року, а саме, за результатами online-співбесіди із деканом факультету сільського господарства, екотрофологiї та ландшафтного розвитку ЗВО Анхальт. І от зараз Сергій та Наталія з ентузіазмом набувають професійних знань у Нiмеччині. Студенти впевнено долають труднощі нових для них умов навчання: адаптуються до німецькомовного середовища, приймають самостійні рішення щодо обрання предметів та графіків занять, звикають до відповідальної роботи у командах для виконання практично орієнтованих завдань-кейсів, вчаться влаштовувати свій побут у іншому культурному оточенні, а також шукають можливості студентського підробітку.

Усі учасники Програми дуже вдячні своїй alma mater, ТДАТУ, за забезпечення чудових умов щодо паралельного здобуття магістерської освіти у Німеччині.

За матеріалами: Мунтян С.Г.,

старший викладач кафедри іноземних мов