49900248_2302124360022359_8313504466695356416_oВ Україні 13 січня відзначається свято Меланки, а 14 січня – Василів день.

Вечір напередодні Старого Нового року – Щедрий вечір – збігається з українським народним святом Маланки – Преподобної Меланії. В українській народній традиції обидва свята об’єдналися в Щедрий вечір, або свято Меланки. В масках і обрядових костюмах переодягнені щедрувальники ходять від хати до хати, висловлюють добрі побажання, веселять танцями, жартівливими сценками, щедрують.

На наступний день після Меланки на світанку йдуть посівати зерном. Найчастіше посівають пшеницею, ячменем чи вівсом.
Дівчата увечері на Старий Новий рік проводили ворожіння та містерії – вважали, що саме у Василів день будь-яке ворожіння збудеться. Традиція старого обряду збереглася й донині.

Стати учасником подібних обрядів сьогодні нам надав можливість деканат ФЕБ. Студенти разом з викладачами кафедр факультету відвідали ректорат університету. В яскравих тематичних костюмах та зі святковим реквізитом студенти привітали зі Старим Новим роком. Слідуючи традиції хлопці посівали зерном, а дівчата заспівали «Щедрик». Цікавим доповненням стало так зване ворожіння, де бажаючі могли дістати з торбинки наповненої різними передбаченнями, «своє» та дізнатися що ж чекає їх у Новому році! Після цього студенти ТДАТУ попрямували до шкіл м. Мелітополя несучи святковий настрій та залучаючи дітей до яскравого святкування.

Подібні заходи є частиною виховної роботи ТДАТУ та допомагають студентам і школярам краще знатися на традиціях українського народу.

Вікторія Власова, прес-служба ТДАТУ