7 лютого 2019 року ТДАТУ присвоєно ім’я видатного аграрія, Героя України Дмитра Моторного. Відповідний наказ підписала міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Ім’я Дмитра Моторного ще за його життя було дуже відомим, особливо серед аграріїв України. Аграрний лідер, корифей аграрної галузі, хлібороб від Бога і ще багатьма епітетами був удостоєний Дмитро Костянтинович. Організатор, натхненник, новатор, людина-епоха… – легендарна особистість.

Дмитро Моторний – людина, яка досягла успіху, слави виключно завдяки своїй праці і завзятості. Він пройшов шлях від головного інженера до голови потужного аграрного підприємства, яке очолював понад 50 років. «На віку, як на довгій ниві..», – так влучно українське прислівя характеризує життя людини, життя Дмитра Моторного було довгим і красивим, як нива.

В кабінеті, на столі у Дмитра Костянтиновича Моторного – завжди стояли зібрані у сніп колоски. Символ… Для одного – землі, для іншого – добробуту. Для Моторного – сенс його долі, сенс його життя, в якому ніколи не було порожнечі. Його по праву називали патріархом українського села, якому він віддав усе до останку — гострий розум, селянську мудрість, непідробну синівську любов. Є люди, які за своїм масштабом уособлюють епоху – таким був Дмитро Костянтинович Моторний.

На нашому ще недалекому пострадянському просторі таких тричі Героїв було всього три, два з них в Україні – це Борис Патон— український науковець у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, Президент НАН України, перший нагороджений званням Герой України; Дмитро Моторний – український аграрій.

Чому саме Моторний? Чим пишаються університети? Кількістю студентів, аспірантів, викладачів… Університети світу пишаються своїми випускниками, їхніми успіхами, долями, кар’єрними досягненнями! Це вони прославляють та підтримують свій університет протягом життя. Це вони повертаються для того, щоб розділити свої успіхи та надихнутися на нові, а також надихнути на звершення викладачів і студентів, вони підтримують Alma Mater морально, інтелектуально, професійно. Саме таким і був Дмитро Костянтинович Моторний. Найзнаменитіший випускник нашого навчального закладу. Наша гордість, наша слава, ім’я якого занесено до книги «Зірки першої величини» про аграріїв – Героїв України. Людина, яку “титулували” патріархом української ниви, хліборобом з мудрим серцем, Стахановим пшеничних ланів. Найбільшої кількості епітетів не знав жоден аграрій України.

Для університету Дмитро Костянтинович був не пересічною людиною: член Наглядової ради університету, почесний професор, друг, порадник, безмежно щира, добра і проста людина. Ні одна з важливих подій університету не обходилася без Дмитра Костянтиновича!

Коли йдуть з життя такі люди, їх справи та пам’ять про них повинні жити. Він залишиться в пам’яті людей великим хліборобом, справжнім патріотом рідної землі. Саме тому колектив Таврійського державного агротехнологічного університету на початку навчального року підтримав ініціативу ректора ТДАТУ Володимира Миколайовича Кюрчева щодо присвоєння ТДАТУ імені славетного випускника нашого навчального закладу.

Ім’я Дмитра Моторного – це орієнтир, який необхідно підтверджувати невтомною працею всього колективу університету, висота, якої варто прагнути, щоб не розчинитися в освітньо-науковому та культурному просторі України і світу, унікальна родзинка, якою можна пишатися тому, що Дмитро Моторний, двічі Герой Соціалістичної праці, Герой України став фахівцем високого рівня завдяки освіті, отриманій у нашому навчальному закладі.

Надання університету імені Дмитра Моторного сприятиме піднесенню його престижу серед освітян, виробничників, аграріїв України.

Відділ інформації та аналітики ЦІТІС