20190314_111604На Х Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2019», вляли участь 750 учасників із 25 регіонів України та 12 країн світу, зокрема зі Словаччини, Польщі, Канади, США, Франції, Литви, Латвії, Естонії, Грузії, Молдови, Ізраїлю та Румунії.

Таврійський державний агротехнологічний університет також взяв активну участь у роботі виставки. Крім головної нагороди Гран-Прі, якою університет був нагороджений за високий рівень післядипломної освіти, особливу відзнаку на виставці наш навчальний заклад отримав за одну з найкращих внутрішніх систем забезпечення якості вищої освіти. Конкурсна робота ТДАТУ в номінації «СТВОРЕННЯ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ МОНІТОРИНГУ ЯКОСТІ ОСВІТИ ТА ОСВІТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ» (автори: Кюрчев В.М. – д.т.н., професор, ректор ТДАТУ; Ломейко О.П. – к.т.н., доцент, проректор з науково-педагогічної роботи; Грицаєнко І.М. – помічник ректора з виховної роботи; Болтянська Н.І. – к.т.н., доцент, начальник Науково-методичного центру; Скляр Р.В. – к.т.н., доцент, завідувач відділу моніторингу якості освіти; Шульга О.А. – методист Науково-методичного центру) була оцінена конкурсною комісією найвищою нагородою –  «ЗОЛОТОЮ МЕДАЛЛЮ»!

Відповідно до Концепції інноваційного розвитку ТДАТУ на 2016-2021 роки головним завданням в освітньому процесі є забезпечення високого рівня якості знань здобувачів вищої освіти університету. Для цього, відповідно до вимог Закону України «Про вищу освіту», в ТДАТУ функціонує внутрішня система забезпечення якості вищої освіти.

Основними напрямками діяльности цієї ситеми в університеті є:

Моніторинг якості освітніх програм роботодавцями

З метою забезпечення рівня підготовки фахівців, що відповідає вимогам стандартів вищої освіти та сучасним потребам роботодавців ректоратом Таврійського державного агротехнологічного університету постійно проводиться робота зі стейкхолдерами із вдосконалення змісту освітніх програм з усіх спеціальностей та форм навчання. Протягом 2015-2018 років в Таврійському державному агротехнологічному університеті були розроблені сучасні моделі підготовки фахівців та запроваджені нові освітні програми та навчальні плани з усіх спеціальностей.

Відділ моніторингу освітньої діяльності університету виконує такі функції:

  • моніторинг якості організації навчальних занять;
  • моніторинг якості навчально-методичних матеріалів з навчальних дисциплін;
  • моніторинг навчально-методичного забезпечення для дистанційної самопідготовки здобувачів вищої освіти на Навчально-інформаційному порталі;
  • моніторинг якості виконання наскрізних і комплексних курсових проектів (робіт);
  • незалежний замір знань студентів з навчальних дисциплін в період екзаменаційних сесій;
  • ректорська перевірка залишкових знань з навчальних дисциплін;
  • моніторинг системи менеджменту якості освіти в університеті;
  • організація семінарів підвищення педагогічної майстерності викладачів;
  • соціологічні опитування здобувачів вищої освіти з питань організації освітньої діяльності в університеті;
  • рейтингування науково-педагогічних працівників та кафедр університету.

Автоматизована система керування освітнім процесом «Osvita».

Одним з головних елементів внутрішньої системи забезпечення якості вищої освіти в університеті є розробка власної автоматизованої системи керування освітнім процесом, являє собою безліч пов’язаних між собою модулів (ректорат, деканат, кафедра, викладач), які забезпечують управління ВНЗ в єдиному інформаційному просторі.

З 2014 року розроблені та впроваджені в освітній процес модулі, які дозволяють в автоматизованому режимі розробляти графік навчального процесу, робочі навчальні плани, електронні журнали успішності студентів, формуються звіти пропусків занять та екзаменаційні відомості успішності студентів.

Для зрізів залишкових і незалежних зрізів в університеті функціонує Навчально-інформаційний портал, який містить в собі електронні навчальні курси з усіх навчальних дисциплін для студентів усіх спеціальностей і форм навчання. Треба відзначити наявність в системі тестової бази для моніторингу знань студентів. Завдяки такій базі студенти мають можливість самоконтролю знань з кожної теми, модулю або дисципліни взагалі. Крім того, ректорат проводить перевірки залишкових знань після сесії, а також наше ноу-хау – незалежний замір знань студентів з дисципліни напередодні екзамену (на останній консультації). Такий замір сприяє підвищенню мотивації до навчання студентів, а також забезпечує об’єктивність оцінювання знань на екзамені.

Курсові і дипломні роботи та проекти здобувачів вищої освіти університету обов’язково проходять перевірки в ситемі «Антиплагіат», за результатами якої приймається рішення щодо допуску студентів до державної атестації.

Завдяки такій ефективній системі внутрішнього забезпечення якості вищої освіти освітній процес у Таврійському державному агротехнологічному університеті з 2009 року сертифікований у відповідності до міжнародного стандарту системи якості ISO 9001:2009 та Національного стандарту України ДСТУ ISO 9001:2009.

Тому отримання Золотої медалі на Міжнародній виставці є результатом багаторічної плідної роботи всього колективу Таврійського державного агротехнологічного університету.

Проректор з НПР Ломейко О.П.