Україна – це земля, що багата талантами. Безліч відомих усьому світові великих художників, композиторів, акторів, спортсменів, політиків, вчених народилися в Україні, або у них є українське коріння.

Наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «Великі українські новатори», яка присвячена українцям-винахідникам. Виставка знайомить читачів з книгами відомого хірурга та винахідника М. Амосова «Книга о счастье и несчастьях», спогадами про академіка, вченого, інженера у галузі ракетобудування С. П. Корольова, книгами П. В. Вольвача «Л.П. Симиренко – фундатор українського промислового садівництва». На виставці представлені періодичні видання; «Світогляд», «Новое время страны», «Гетьман», «Енергетика та електрифікація», «Овощи и фрукты», «Личности».

Микола Амосов академік АН України, хірург, вчений, новатор, письменник у своєму щоденнику та спогадах «Книга о счастье и несчастьях» розповідає про працю кардіохірурга, ділиться своїми думками про кібернетику у медицині.

На шпальтах журналу «Світогляд» репрезентовано статтю, присвячену феномену одного відомого українського роду: «Симиренки: конспект родинної хроніки». Симиренки – рід промисловців, конструкторів, новаторів і власників цукроварень, вчених і практиків садівництва, меценатів української культури… Родині Симиренків присвячені статті П.В. Вольвача у часописах «Овощи и фрукты»: «Розстріляний садівничий України».

У виданні «Овощи и фрукты» також представлені матеріали, присвячені видатному українському винахіднику у галузі електротехніки Миколі Пильчикову; засновнику комп’ютерних наук, кібернетику Віктору Глушкову; вченому-фізику світового рівня Івану Пулюю; режисерові, новатору українського театру Лесю Курбасу тощо.

В рамках спецпроекту «100 видатних особистостей у історії України» часопис «Новое время страны» публікує матеріали про відомих українців та геніїв світового рівня з українським корінням, але на Батьківщині майже невідомих. Це видатні новатори: Володимир Вернадський – перший президент української Академії наук, Георгій Нарбут – художник-графік, автор проекту державного герба, оформлювач перших українських грошових знаків, Ігор Сікорський – авіаконструктор, підприємець, Дзига Вертов – кінорежисер, авангардист і експериментатор, чий талант у 2014 році знову здобув світове визнання. Олександр Архипенко – архітектор зі світовим іменем, а при житті майже невідомий на Батьківщині та багато інших визначних постатей.

З виставкою можна ознайомитись на першому поверсі наукової бібліотеки.

Наукова бібліотека ТДАТУ