14 жовтня, в рамках святкування Дня захисника України, Покрови Пресвятої Богородиці та Дня українського козацтва, в Коломиї (Івано-Франківська область) відбулося надзвичайно захопливе видовище під гаслами “Четверо професійних атлетів VS ТАНК” та “Сильні люди – сильна держава”, метою якого було встановлення рекорду України у перетягуванні танку Т-72 вагою майже 41 тону. Богатирі “Федерації Найсильніших Атлетів України і перетягування канату” в складі: Валерій Газаєв (м. Мелітополь, завідувач кафедри фізичного виховання і спорту ТДАТУ, триразовий чемпіон України, рекордсмен України, чемпіон Європи та світу (U105) в команді), Володимир Пиндус (м. Івано-Франківськ, володар титулу “Найсильніша людина Прикарпаття” у 2014 та 2019 років, рекордсмен України), Костянтин Ільїн (м. Чернівці, срібний призер чемпіонату Європи в парах серед стронґменів,  9-ти разова “Найсильніша людина України”, рекордсмен України, Європи. світу) та Володимир Цифра (м. Ужгород, бронзовий призер “Центральноєвропейського кубку стронґменів”, призер багатьох міжнародних турнірів з богатирського багатоборства, неодноразовий переможець турніру “Закарпатський ведмідь”).

Стронґмени не приховували, що сильно ризикували під час виконання цієї надважкої вправи, тому що під час тренувань вони ледве зрушили бойову машину з місця, а один зі спортсменів навіть отримав травму.

Коротка розминка, проба і четверо українських богатирів взялися до випробувань власних фізичних можливостей. Планували протягнути багатотонну машину хоча б три метри, але вийшло значно краще. «Навіть якщо б танк просто зрушити з місця – це вже був би рекорд, бо до цього часу ніхто в Україні танк не тягнув», – повідомив експерт Національного реєстру рекордів України Павло Горішевський. Складність завдання полягала в тому, що танк – це не колісний, а гусеничний транспорт. Тому, щоразу треба докладати максимум зусиль, щоб зрушити 42-тонного гіганта хоча б на декілька сантиметрів. Слід наголосити, що частина атлетів відмовилася від виконання цієї вправи, адже вважали її виконання неможливою. У світі задокументовано всього кілька спроб зрушити з місця танк, так би мовити, вручну, але жодна з них не мала таких амбіцій, які поставили перед собою українські стронґмени.

Рівно о 14.00 біля військової частини 10-ої окремої гірсько-штурмової бригади в присутності багатотисячного натовпу, серед яких було багато місцевих жителів, родичі, бійці та ветерани АТО, богатирі “Федерації Найсильніших Атлетів України і перетягування канату” встановили неймовірний офіційний рекорд України. Так, вони зрушили з місця та протягнули танк T-72 вагою 41 тонна на відстань 3 метри 35 см. Навіть важко собі уявити, як вони це зробили, бо на кожного з атлетів прийшлося рівно 10 тонн 250 кг! Неймовірне досягнення! Підтримка була неабиякою – натовп своїми криками та оплесками буквально надихав на визначні звершення, і це відчували самі спортсмени у боротьбі з “залізним звіром”.  Павло Горішевський зафіксував рекорд, який буде внесений до Національного реєстру рекордів, вручив сертифікати спортсменам-учасникам і організаторам.

“До встановлення цього рекорду ми готувалися дуже ретельно, – розповів капітан команди атлетів Володимир Пиндус. – Складність завдання полягає в тому, що на відміну від колісної техніки, танк потрібно зривати з місця щоразу, адже він не котиться сам собою, як, скажімо, вантажівка, але ми готові до цього випробовування та виклику”. За словами українських силачів, вони не зупинятимуться на досягнутому. Проте таємниць наперед не відкриватимуть, отже, чекатимемо нових військових стронг-рекордів.

Цей рекорд четверо стронґменів присвятили всім захисникам нашої суверенної держави, хто зараз проходить військову службу та захищає нашу неньку Україну! Захід відбувся за ініціативи та підтримки 10-ої окремої гірсько-штурмової бригади та Фонду пам’яті Андрія Федчука.

Вітаємо Валерія Газаєва з цим визначним досягненням та бажаємо йому в майбутньому ще більше рекордів України та світу!

Відео за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=211&v=K0UMZbp0uSk

https://youtu.be/mY8M6c2JNfI

О.С. Нестеров, старший викладач

кафедри фізичного виховання і спорту