IMG_20191204_120318Електротехніка – це одна з важливих галузей науки і техніки, яка обумовлена використанням електромагнітних явищ з метою перетворення та використання енергії для практичної діяльності.

В процесі розвитку практичного використання електроенергії з’явилося значне коло теоретичних питань, які треба було вирішувати, і тоді виникла окрема дисципліна, яка розглядає загальні суттєві електромагнітні явища і взаємодію між ними – теоретична електротехніка.

Навчально-наукова дисципліна «Теоретичні основи електротехніки» з’явилася як теоретична база прикладної електротехніки. Вона є фундаментальною дисципліною у підготовці сучасних спеціалістів з електротехніки, електроенергетики, автоматики, електромеханіки, перетворювальної техніки.

Саме тому, на кафедрі електротехніки і електромеханіки імені професора В.В.Овчарова з метою виявлення і підтримки студентів, які мають найбільші знання з дисципліни «Теоретичні основи електротехніки», а також для активізації і розвитку творчого мислення студентів і стимулювання творчих змагань в навчанні за напрямом підготовки 141 «Електроенергетика, електротехніка і електромеханіка» та з метою прищеплення студентам факультету енергетики і комп’ютерних технологій поваги та любові до обраної професії щорічно проводиться олімпіада.

На олімпіаді з теоретичних основ електротехніки учасникам пропонується розв’язати п’ять задач підвищеної складності, які пов’язані із постійним та змінним струмом. Для участі в олімпіаді допускаються студенти усіх курсів енергетичного факультету та інших факультетів без будь-яких обмежень.

У цьому навчальному році олімпіаду на кафедрі ЕТЕМ проводили доценти Вовк Олександр Юрійович та Попова Ірина Олексіївна, крім них до складу комісії входили завідувач кафедри Квітка Сергій Олексійович та доцент Постнікова Марина Вікторівна. Олімпіада проходила 4 грудня, в ній прийняли участь 20 студентів, які протягом 90 хвилин намагалися розв’язати завдання олімпіади. Краще всіх з цим впорався Сідельников Богдан (31-ЕЕ група), який отримав 85 балів і посів перше місце. Дещо менше завдань розв’язали студенти Д’яченко Богдан (31-ЕЕ група) і Чужук Олександр (11-СЕЕ група), які отримали по 80 балів і зайняли друге місце. Третє місце зайняла група студентів: Варуша Юлія (12-СЕЕ група), Іванов Максим (31-ЕЕ група), Клименко Микола (31-ЕЕ група), Чайковський Тимофій (11-СЕЕ група), які отримали по 75 балів. Зазначені студенти будуть заохочені додаванням до їхнього рейтингу по 5 балів і звільненням від екзамену.

За матеріалами: доцент каф.ЕТЕМ  Вовк О.Ю.