22 січня 2020 року на базі ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» відбувся регіональний семінар Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти для сертифікованих експертів з оцінювання освітніх програм та членів галузевих експертних рад, який був присвячений проблемам акредитації освітніх програм та рекомендаціям щодо застосування критеріїв оцінювання і нормативних документів.

У роботі семінару взяла участь Іванова Ірина Євгенівна, декан факультету АТЕ, яка є експертом від ГЕР 20 «Аграрні науки та продовольство». Спікерами заходу були: Сергій Квіт, Андрій Бутенко, Михайло Винницький, Іван Назаров, Олена Єременко, Наталія Стукало.

На семінарі розглядалися наступні питання:

– підсумки першого етапу роботи Національного агентства із запровадження нової парадигми забезпечення якості вищої освіти;

– пропозиції законодавчих змін до нормативних документів про акредитацію освітніх програм;

– аналіз опитувань щодо процедури акредитації та участі у ній експертів з оцінювання освітніх програм та членів галузевих експертних рад;

– «десятий критерій»: перспективи акредитації освітньо-наукових програм;

– кращі практики і практичні поради щодо інтерпретації і оцінювання відомостей про самооцінювання закладів вищої освіти;

– інтерактиви та можливості з’ясувати актуальні питання;

– розгляд і системний аналіз кейсів із інтегруванням спільної обґрунтованої позиції.

Протягом зустрічі особлива увага була приділена питанням, що є актуальними на першому етапі роботи Національного агентства із запровадження нової парадигми забезпечення якості вищої освіти, а саме – права та обов’язки учасників акредитаційного процесу; академічна доброчесність . На семінарі менторами було представлено для розгляду «ситуативні кейси», які дозволили «прокачати» таку тему як – проблеми співвіднесення оцінок експертної групи та галузевої експертної ради.

Актуальні підходи роботи з аудиторією допомогли спікерам відчути настрій та оцінку академічної спільноти з гострих питань, що виникали на різних етапах акредитаційного процесу ЗВО.

Маємо надію, що застосування сучасних освітніх технологій щодо підготовки фахівця та розвитку особистості в межах запровадження нової парадигми забезпечення якості вищої освіти, допоможуть сформувати високий професійний рівень та компетентності; креативне мислення та активну творчу, ініціативну особистість конкурентоспроможного фахівця, здатного працювати в нових умовах ринку.

Інформаційний сектор факультету АТЕ