DSC_000611111На кафедрі іноземних мов Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного розпочала роботу гостьова викладачка з Німеччини, Йозефіна Хайльманн.

Пані Хайльманн приїхала до нашого університету з метою проведення інтенсивного курсу з німецької мови для студентів, що пройшли попередній конкурсний відбір до літніх навчально-виробничих стажувань на передових аграрних підприємствах федеральної землі Бранденбург, що у Німеччині. Таку унікальну можливість здобувачам вищої освіти ТДАТУ надає німецька асоціація АРОLLO e.V. – Асоціація зі співпраці у галузі сільського господарства, екології та розвитку села у Східній Європі.

Асоціація АРОLLO e.V. проводить аграрні практики для студентів східноєвропейських країн з 1991 року. При цьому суттєва увага закономірно приділяється належному володінню кандидатами-практикантами німецькою мовою, адже практика, як правило, проходить на невеликих аграрних підприємствах, де стажери мешкають і працюють пліч-о-пліч із фермерськими сім’ями. Відповідна німецькомовна компетенція вкрай потрібна стажерам також під час широкої навчальної частини практики: у період стажування для студентів-практикантів влаштовуються численні фахові семінари за участю відомих аграріїв Німеччини, проводяться дискусії з найактуальніших тем сільського господарства, організовуються екскурсії до господарств екологічного землеробства та до різнопрофільних підприємств з переробки аграрної продукції, забезпечуються контакти із представниками відомих виробництв сільськогосподарської техніки і насіння.

Асоціація APOLLO e.V.  є зарубіжним партнером нашого навчального закладу з 2013 року. Серед українських аграрних закладів вищої освіти APOLLO e.V. має партнерські стосунки ще з двома університетами, Національним університетом біоресурсів та природокористування та Білоцерківським національним аграрним університетом.

Спеціалізована мовна підготовка студентів під керівництвом іноземної гості триватиме п’ять тижнів. Заняття проходять щоденно у другій половині дня. Основна увага курсу зосереджена на темах перебування студентів у гостьових фермерських родинах, ключових процесах агровиробництва, особливостях німецької культури, соціальних та країнознавчих аспектах.

Приємно відзначити, що за дозволом керівництва асоціації АРОLLO e.V. можливість відвідувати інтенсивний курс мають не лише учасники АРОLLO-стажувань, а й усі охочі вивчати німецьку. Тому до складу групи слухачів курсу ввійшли ще й студенти, які мають на меті брати участь у конкурсі на навчання в університеті прикладних наук Анхальт / Німеччина за Програмою подвійного магістерського диплому, що впроваджена у ТДАТУ імені Дмитра Моторного з 2017 року. Крім того, бажання поглибити свої знання німецької під керівництвом носія мови висловили і окремі викладачі університету, які також стали учасниками інтенсиву.

Сама Йозефіна Хайльманн є здобувачкою ступеня вищої освіти «Магістр» за спеціальностями «Соціологія» і «Культурологія» в університеті Віадріна у Франкфурті-на-Одері, тож візит до нашого університету у якості викладачки німецької мови від асоціації АРОLLO e.V. є для  нашої гості міжнародним стажуванням за її спеціальностями.

Колектив кафедри іноземних мов бажає всім учасникам інтенсивного курсу плідної взаємодії, а також натхнення і задоволення як від самого процесу навчання, так і від досягнення очікуваних результатів.

Світлана Мунтян,

старший викладач кафедри «Іноземні мови»