изображение_viber_2020-04-03_11-22-33Відповідно до навчального плану спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» у студентів 4 курсу протягом 5 тижнів тривала виробнича практика. Програма практики – «Діяльність на ринку фінансових послуг», була націлена на закріплення теоретичного матеріалу та підвищення практичних навичок у сфері страхування та банківських послуг.

Студентів розподілили на підгрупи: перша підгрупа (11 студентів) уклали угоди з філіями страхових компаній – ПрАТ СК «Оранта-Січ», ПрАТ СК «ПЗУ Україна», ПАТ НАСК «Оранта» та «СК Євроінс Україна»; друга підгрупа (12 студентів) були направлені, переважно, у відділення АТ КБ «Приватбанк», що розташовані у м. Мелітополь та Мелітопольське відділення ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК».

У процесі практичної підготовки студентам була надана можливість ознайомитись з тим, як працюють страховики та банкіри у реальних умовах: як спілкуються з клієнтами; як пропонують свої послуги та працюють з «відмовами»; який асортимент послуг мають та в чому їх особливості; як правильно укладати договори страхування, кредитування, депозитну угоду тощо. Робота з архівом дозволила ознайомитись з пакетами документів, необхідних для здійснення страхових та банківських послуг.

Студенти, які проходили навчання в АТ КБ «Приватбанк» мали можливість пройти онлайн-практику та отримати сертифікат. За умовами онлайн-практики, практиканти, які виконали онлайн-завдання на 90 балів і вище були занесені до кадрового резерву банку. Слід відмітити, що студенти спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного представили університет на високому рівні у порівнянні з іншими закладами освіти – з 12 студентів до кадрового резерву внесені 9 майбутніх фінансистів. Горпинич Вікторія (21сФБ) та Дмитров Олег (41 ФБ) отримали максимальну кількість балів – 100.

По закінченню виробничої практики викладачами кафедри був проведений захист звітів у режимі відеоконференції, за допомогою платформи ZOOM. Кожним студентом, крім звіту з виробничої практики, була підготовлена презентація про результати практичної підготовки.

У процесі захисту з’ясували, що в цілому рівень теоретичної підготовки студентів спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» є достатнім для виконання конкретних практичних завдань як у галузі страхування, так і в банківській сфері. Але, є й певні недоліки. Так, на думку студентів, під час викладання дисциплін «Страхова справа» та «Банківська справа», недостатньо висвітлені питання, що розкривають «секрети» вільного спілкування з клієнтами. Отже, було прийнято рішення обов’язково включити ці теми у робочу програму дисциплін та запрошувати професійних психологів або стейкхолдерів для проведення майстер-класів з даних питань.

Сергій Косторной, к.е.н, доцент