Задля забезпечення здобувачів вищої освіти необхідним обсягом навчальної літератури, викладачі кафедри електротехніки і електромеханіки імені професора В.В. Овчарова видають навчальні підручники та посібники, практикуми, конспекти лекцій, методичні вказівки, які мають задовольнити потреби в сучасній науково-методичній літературі. Ці видання, перш за все, виконують освітню функцію, задовольняючи пізнавальні потреби студента як в процесі освоєння та закріплення навчального матеріалу, так і для його самостійного опанування.

В друкованому виданні «Основи електропривода: лабораторний практикум, Ч.1»: авторів Сергія Квітки, Марини Постнікової, Ольги Речиної систематизований і викладений теоретичний та методичний матеріал, який охоплює практичні питання дослідження механічних та електромеханічних характеристик електродвигунів постійного і змінного струму та способів регулювання їх швидкості при різному характері навантаження. Структура кожної лабораторної роботи, їх зміст, ілюстрації теоретичного матеріалу роблять лабораторний практикум зручним для самостійного опрацювання матеріалу студентами як денної, так і заочної (дистанційної) форми навчання.

Лабораторні роботи охоплюють основні розділи курсу і спрямовані на закріплення лекційного матеріалу та придбання навичок експериментального дослідження та експлуатації електроприводів.

Лабораторні роботи присвячені вивченню електромеханічних властивостей та способів регулювання швидкості двигунів постійного та змінного струмів. У лабораторному практикуму розглянуті питання дослідження електромеханічних та механічних характеристик електроприводів постійного та змінного струмів; дослідження способів регулювання швидкості обертання двигунів постійного та змінного струмів.

Лабораторний практикум містить: питання техніки безпеки та організацію роботи студентів під час виконання лабораторної роботи; критерії оцінювання лабораторної роботи; загальні питання з методики досліджень; вибору вимірювальних приладів та резисторів; програму роботи; основні теоретичні положення; схему та короткий опис лабораторної установки; зразки необхідних таблиць для фіксації результатів вимірювань; послідовність обробки експериментальних даних; тестові завдання для самоаналізу.

Зміст рукопису лабораторного практикуму викладений авторами в доступній формі та логічний послідовності. В кожній лабораторній роботі наведені питання для контролю засвоєння матеріалу та рекомендована література для самостійного опрацювання теоретичного матеріалу.

Сергій Квітка, к.т.н., доцент,
Марина Постнікова, к.т.н., доцент,
автори лабораторного практикуму