Показником успішності і якості освіти сучасного університету є його позиція у національних та міжнародних рейтингах закладів вищої освіти.

Серед різноманітних рейтингів, які проводилися у 2020 році, найбільш визнаним є академічний рейтинг ЗВО України «Топ-200 Україна». Цей рейтинг щорічно проводить Центр міжнародних проектів «Євроосвіта» у партнерстві з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence. Його методика базується на використанні даних прямих вимірів та експертних думок. Рейтинг українських університетів в цьому році розраховувався за десятьма показниками, шість з них є міжнародними, чотири – національними.

У загальному рейтингу ЗВО України у 2020 році Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного посів 48 місце і покращив на 18 позицій свої результати у порівняні з минулим роком. ТДАТУ вперше увійшов до 50-ти кращих університетів України. Слід зазначити, що цей успіх університету є яскравим підсумком плідної і ефективної діяльності у 2019-20 навчальному році усіх науково-педагогічних працівників і студентів ТДАТУ!

Наразі ТДАТУ серед усіх аграрних ЗВО України достойно посідає 2 місце після НУБІПа (14 місце). Далі – Миколаївський НАУ (77 місце) та Харківський НТУСГ ім. П.Василенка (81 місце).

Також ТДАТУ є у трійці кращих ЗВО Запорізької області, поступаючись лише Запорізькому національному університету (22 місце) та Національному університету «Запорізька політехніка» (34 місце). Далі – Запорізький ДМУ (71 місце) та Мелітопольський ДПУ ім. Б.Хмельницького (84 місце).

Традиційно, до першої п’ятірки національного рейтингу «ТОП-200 Україна» увійшли такі визнані лідери української освіти: НТУ «КПІ ім. І.Сікорського», КНУ ім. Т.Шевченка, Сумський державний університет, НУ «Харківський політехнічний університет», НУ «Львівська політехніка».

Цього року для оцінювання рейтингу ЗВО додатково враховувалися: Scopus та Google Scholar Citations (публікаційна активність вчених університету); Webometrics та UniRank (якість представлення та популярність ЗВО в Інтернет-просторі на основі незалежних вебометричних показників); участь в програмах Erasmus+ Європейського Союзу (міжнародна діяльність, стажування та практики за кордоном); результати Всеукраїнських студентських олімпіад і конкурсів наукових робіт (якість підготовки); наявність стипендіатів Президента України та Кабінету Міністрів України для молодих вчених (результативність навчально-наукової роботи); кількість отриманих патентів вченими університету (винахідницька діяльність).

Враховуючи рекомендації останнього Лісабонського форуму IREG-8 та гостру потребу України здійснювати високотехнологічний, інноваційний розвиток своєї економіки для ранжування ЗВО додатково введено критерій «Інноваційна діяльність університетів». Цей критерій кількісно вимірювався обсягом інвестицій, зроблених приватним, високотехнологічним бізнесом в стартапи університетів. Зазначимо, що в якості стартапів розглядалися не лише новітні технічні розробки, а й проекти у різних галузях людської діяльності (аграрній, біологічній, медичній та інших), які ґрунтувалися на новітніх ідеях і мали затребуваність на споживчому ринку.

Отже, навіть у складній ситуації, що пов’язана з реформуванням системи вищої освіти України та в умовах пандемії коронавірусу у світі, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного забезпечує високий рівень вищої освіти та наукової і міжнародної діяльності!

Тому, напередодні початку приймальної кампанії 2020 року майбутні абітурієнти повинні розуміти, що для отримання достойної вищої освіти не треба їхати за кордон, або шукати щасливої долі у великих містах. Можна стати висококваліфікованим і конкурентоспроможним фахівцем, навчаючись у ТДАТУ, який є лідером не тільки у південно-східному регіоні, а й у всій Україні!

Прес-служба ТДАТУ