Кафедра ОПХВ ім. професора Ф.Ю. Ялпачика Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного має одну з найкращих матеріально-технічних баз серед аналогічних кафедр України. Це було визнано більш ніж 15 представниками ЗВО-учасників Всеукраїнської олімпіади зі спеціальності «ОПХВ».

Незважаючи на це, задача збільшення кількості і якості проведення лабораторних робіт зі спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» залишається пріоритетною задачею розвитку кафедри. За останній рік лабораторний фонд кафедри поповнився на 10 установок, серед яких устаткування для виробництва пива – міні-пивоварня.

Процес виробництва пива складається з більш ніж 10 операцій, основними з яких є: дроблення солоду, затирання солоду з обов’язковою витримкою технологічних температурних пауз, відокремлення дробини, кип’ятіння сусла з хмелем, охолодження сусла, внесення пивних дріжджів і бродіння, карбонізація, доброджування, освітлення, розлив. Тому даний процес досить складний і вимагає суворого дотримання технологічних режимів. Усі виробники пива мають свої таємниці варіння якісного пива, які ретельно приховуються. Мелітопольська пивоварня «Діміорс» не є виключенням з цього правила.

Але, в рамках співпраці з ТДАТУ, технологи заводу допомогли виготовити перші пробні об’єми цього напою на кафедрі ОПХВ імені професора Ф.Ю. Ялпачика. Варто відзначити, що під час варіння напою була використана виключно натуральна сировина: солод, гіркий і духмяний хміль та дріжджі верхового бродіння. Зразки отриманого продукту були передані до лабораторії ПП «Діміорс», де були перевірені органолептичні показники та оцінені смакові параметри. Дегустаційна оцінка вперше звареного в ТДАТУ пива показала його високі смакові якості.

Таким чином, в результаті співдружності ТДАТУ і ПП «Діміорс» студенти спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» освітньо-професійної програми «Обладнання переробних і харчових виробництв» під час вивчення дисципліни «Інноваційні технології та обладнання галузі» мають змогу наочно вивчати обладнання для виробництва пива. А на лабораторних заняттях з дисципліні «Процеси і апарати» спостерігати біохімічні процеси, такі як ферментація і бродіння.

Таким чином, на лабораторних заняттях студенти матимуть змогу ознайомитись з основами технології процесів сучасного виробництва, закріпити теоретичні знання через практичну діяльність, що є важливим кроком до покращення якості підготовки фахівців спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» у ТДАТУ.

Кирило Самойчук,
зав. кафедри ОПХВ ім. проф. Ф.Ю. Ялпачика