Україна впевнено крокує до Євросоюзу, а отже, цілком природним є інтерес до життя людей у країнах Європи, особливо серед студентської молоді. Кордони відкриваються, і разом з цим відкриваються безмежні можливості для подорожування, освіти та відпочинку за межами нашої держави. Саме тому особливого значення набуває обізнаність українців щодо норм та цінностей, якими живуть наші західні сусіди, адже Європа – це скоріш ціннісне, ніж географічне поняття.

Цінності, що входять до культурного ядра будь-якої нації, складають основні підвалини демократичних засад європейського простору. Це сприяє усвідомленню як власної національної ідентичності, так і розвитку відчуття єдності із іншими європейськими націями. Особливо яскраво потреба у ціннісній орієнтації молоді проявляється у кризові моменти, одним з яких стала пандемія Covid-19. Зараз як ніколи актуальним є усвідомлення фундаментальних прав та свобод людини, а також підвищення рівня толерантності, свідомості та дотримання морально-правових норм серед українців.

Викладачі кафедри іноземних мов приділяють значну увагу не лише викладанню дисципліни, а й прищепленню цінностей країн, мова яких вивчається. В рамках всеукраїнського проєкту «Євровікторина» від Представництва ЄС в Україні, який проходить щорічно, старший викладач кафедри Супрун Олена Миколаївна провела тематичний захід «Euroquiz» для студентів другого курсу спеціальності «Екологія». Майбутні екологи стали учасниками захоплюючого та пізнавального конкурсу, який дозволив здобувачам освіти не лише продемонструвати вже існуючі знання, а й поглибити їх, дізнавшись про нові, маловідомі факти з життя західноєвропейців.

Усі завдання вікторини було розподілено на три тематичні блоки:

  • Країни Євросоюзу
  • Життя в ЄС
  • Культура європейських країн

Кожен з блоків включав по п’ять питань трьох рівнів складності, які надали можливість студентам продемонструвати свої знання із символіки країн Європи, географії та історії, транспорту, засобів масової інформації, традиційних страв, кіно, музики та літератури, і звичайно ж, клімату та екології європейських країн.

В ході запеклої боротьби переможцем вікторини став Олександр Левадній. Проте, всі студенти висловили неабиякий інтерес до проведеного заходу та зацікавились проєктом «Представництва ЄС в Україні. Здобувачі також відзначили актуальність теми та та визнали, що проведення вікторини допомогло усвідомити себе як частину європейського суспільства.

Олена Супрун,
старший викладач кафедри іноземних мов