Викладачі кафедри геоекології і землеустрою Таврійського державного агротехнологічного імені Дмитра Моторного долучились до обговорення сучасного стану земельних відносин у рамках «Всеукраїнського наукового семінару Земельні відносини в Україні: законодавчі аспекти та практика», що проводила за допомогою платформи Zoom, кафедра землеустрою, геодезії та кадастру ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет».

Від нашого університету у конференції взяли участь: в.о. завідувача кафедри геоекології та землеустрою, к.т.н., доц. Сергій Мовчан, к.т.н., доц. Сергій Коломієць, к.е.н., доц. Юрій Прус, к.т.н, ст. викл. Іван Леженкін, ст. викл. Максим Ганчук, к.е.н., ас. Анастасія Якунічева, ас. Ельнара Аюбова та ас. Вікторія Скиба.

Зазначимо, що 2020 рік важкий, проте важливий у становленні земельних відносин. Запуск земельної реформи, зняття мораторію та підготовка до відкриття у наступному році ринку землі дуже турбує всіх учасників аграрного сектору економіки.

У цьому році, як зазначив модератор зустрічі д.е.н., професор ДВНЗ «ХДАУ» Юрій Яремко, було прийнято 50 нормативних законодавчих актів в галузі регулювання земельних відносин, це рекордна кількість.

У своєму виступі зав. кафедри геодезії та картографії НУБіП України Іван Ковальчук зазначив, що, в свою чергу, його авторським колективом підготовлено 8 томів атласу з картографування, що звичайно вносить значний доробок у становлення геодезичної сфери нашої країни.

Було приділено увагу викликам, що існують сьогодні: наслідкам зміни клімату, створенню оновленого кліматичного зонування країни, таким руйнівним явищам, як засолення земель, опустелювання. Професор ІАЕ, д.е.н, Олександр Нечипоренко звернув увагу на проблему розораності земель, виведенню законсервованих земель зі стану консервації та неналежного використання. Земля – це не лише засіб виробництва, і його економічна ефективність використання повинна завжди враховувати створення умов, щодо збереження її властивостей, а не використання за призначенням.

Доповідачами було охоплено багато різноманітних питань, що можна назвати комплексним підходом до розвитку геодезії та землеустрою.

Кафедра геоекології і землейстрою представила наступні доповіді:

• Юрій Прус, Сергій Мовчан: Питання землеустрою та оцінки земельних ресурсів в умовах реформування адміністративно-територіального устрою
• Сергій Коломієць: Реалізація землеустрою у новостворених районах
• Іван Леженкін: Огляд безпілотних летальних апаратів для геодезії
• Анастасія Якунічева: Сучасний стан, проблеми та перспективи вдосконалення системи управління земельними ресурсами.

Детальніше про семінар можна дізнатися за посиланням.

Кафедра геоекології та землеустрою