У січні 1921 року на мапі Південної України на північному узбережжі Азовського моря з’явився новий навчальний заклад – Ногайський сільськогосподарський технікум, який мав одне відділення – агрономічне.

100 років для Всесвіту – це мить, для людини – життя, для освітнього закладу – історія. До цієї знаменної дати освітній заклад йшов довгою дорогою наполегливої праці багатьох поколінь. За цей час коледж декілька разів реорганізовувався, змінювалася його назва, навчальні плани і програми. Від господарської школи до сучасного коледжу – такий його шлях.

Багато води спливло, технікум набирав обертів, а його колектив – снаги. 15 років тому Ногайський технікум увійшов до складу Таврійської державної агротехнічної академії, а з 2007 року на правах відокремленого структурного підрозділу – до ТДАТУ. Ми відчуваємо всебічну підтримку всіх наших починань з боку Таврійського державного агротехнологічного університету іменні Дмитра Моторного і особисто ректора Володимира Кюрчева, тому впевнено ставимо нові завдання і прагнемо нових досягнень.

Ногайський коледж узяв на себе відповідальну місію – забезпечити підготовку фахівців новітньої формації, які поряд із глибокими сучасними теоретичними знаннями опанували б необхідні практичні навички, були адаптовані до роботи в сучасних умовах.

Коледж має 59 навчальних приміщень: 41 приміщення для занять, 14 навчальних кабінетів, 2 лабораторії, 2 комп’ютерних класи з виходом в Інтернет, бібліотека з читальною залою, навчально-виробничу майстерню, гуртожиток на 360 місць, актову та три спортивних зали, стадіон, музей історії коледжу.

Сьогодні навчальний заклад очолює колишній випускник коледжу Олександр Герченов. Це людина великої життєвої енергії, прекрасний господарник, який робить усе можливе, аби наш коледж нічим не поступався іншим, а в дечому – був кращим.

До найбільших святинь закладу належать Герб (автор – колишній заступник директора з навчальної роботи Володимир Кузнєцов) та Гімн (слова та музика місцевого поета та композитора Володимира Корнієнка) – це Величальна пісня, символ всіх поколінь, всіх тих, хто докладає зусилля до його розвитку, символ студентської єдності та братерства.

Про професійну підготовку студентів сьогодні дбають 53 педагогічні працівники: 8 – викладачі-методисти, 22 – викладачі з вищою кваліфікаційною категорією, 9 — старші викладачі, нагороджені нагрудним знаком «Відмінник аграрної освіти України» – Олена Гладченко, Лариса Булашева, Наталія Волкова, нагороджені нагрудним знаком «Від¬мінник освіти України» – Лідія Михайлова, Олег Косенчук. Зараз на заслуженому відпочинку ветерани педагогічної праці – Відмінники аграрної освіти України – Леонід Косенчук, Надія Хлівна та Відмінники освіти України – Любов Лихтар, Світлана Рязанцева.

Сьогодні викладачі коледжу – учасники Всеукраїнських та Міжнародних конференцій, конкурсів., обласних семінарах з обміну досвідом роботи, засідань методичних об’єднань, майстер-класів НМЦ. Вже більше 40 років наші педагоги є переможцями та призерами Всеукраїнського конкурсу «Педагогічні інновації». За останні 15 років 46 робіт викладачів Лариси Вишневецької, Наталії Волкової, Олени Гладченко, Олени Заставської, Наталії Косенчук, Олега Косенчука, Іванни Кошель, Любові Лихтар, Лідії Михайлової, Надії Мілєвої, Тетяни Онищенко, Катерини Пуд, Світлани Рязанцевої, Євгенії Смоковської, Михайла Слінкіна, Сергія Слінкіна, Геннадія Столяра, Надії Хлівної стали переможцями та призерами. До Каталогу кращих конкурсних робіт ввійшли понад 115 методичних розробок педагогів коледжу. У 2020 році Наталія Косенчук здобула головну нагороду – «Педагогічний Оскар». За весь період участі у конкурсі прізвища 37 викладачів було занесені до Книги Пошани ДУ «Навчально-методичний центр ВФПО» МОНу.

Ногайський коледж в різні роки ставав призером в конкурсах: «Викладач року», «Кращий куратор навчальної групи», «Кращий музей навчального закладу».

Окрім цього, викладачі коледжу мають багать надрукувань у педагогічних виданнях: «Позакласний час», «Відкритий урок», «Все для вчителя», «Виховна робота в технікумах, коледжах», «Збірник сценаріїв виховних заходів», науково-методичних журналах із спецдисциплін тощо.

На базі освітнього закладу нині здійснюється підготовка фахівців за 4 спеціальностями: «Агрономія», «Агроінженерія», «Геодезія та землеустрій», «Фінанси, банківська справа та страхування». Студенти денної форми навчання, окрім основної спеціальності, отримують робочі професії: оператор комп’ютерного набору, тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва (категорії «А 1», «А 2»), озеленювач, слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування.

У коледжі оволодівають знаннями на денному та заочному відділенні більше 500 студентів. А кращі студенти коледжу щорічно отримують академічні стипендії Президента України, Верховної Ради України та стипендію імені М.О. Посмітного.

Студрада коледжу залучає студентську молодь до діяльності в органах студентського самоврядування. Студенти коледжу – переможці та призери регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу «Кращий студент року» та обласного конкурсу «Студент року», V Міжнародного шоу-фестивалю талантів «Заграйфест Весна – 2019, ХХIV Всеукраїнського фестивалю «Топ-Топ», регіонального етапу Всеукраїнського фестивалю художньої творчості «Софіївські зорі», обласних конкурсів та фестивалів: Міжнародного конкурсу з української мови ім. П.Яцика, «Дума про патріота», «Патріотизм в долі Запоріжжя», «Зорепад», «Україна – це я! Україна – це ти! Україна – це ми, Україна!», «Спадщина», «Слов’янський родовід», «Україна – це ми!», «Ти будеш жити вічно, Україно», рок-фестивалю «Феєрія зірок», виставки-конкурсу декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Знай і люби свій край», учасники Міжнародного мовно-літературного конкурсу ім. Тараса Шевченка, Всеукраїнської олімпіади з української мови серед студентів закладів фахової передвищої освіти, Всеукраїнського фестивалю національних меншин «Ми – українські!». Щорічні учасники Зльотів студентських лідерів аграрної освіти, Зльоту студентського активу ТДАТУ. Студенти коледжу учасники Всеукраїнських спортивних ігор з легкої атлетики, настільного тенісу та міні-футболу та багаторазові учасники та призери обласної Спартакіади серед студентів аграрних ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації.

Після отримання диплому молодшого спеціаліста, наші випускники продовжують навчання в ТДАТУ. Викладачі коледжу прагнуть підготувати професійно підкованих, всебічно освічених, ініціативних, здатних до творчого пошуку фахівців. Вони проводять наукові дослідження зі студентами, за результатами яких виступають на науково-технічних конференціях в ТДАТУ та інших конференціях різних рівнів. Після отримання диплому молодшого спеціаліста лише з 2013 року близько 800 випускників продовжили навчання в ТДАТУ, отримавши диплом бакалавра, магістра.

За 100 років освітньої діяльності зі стін навчального закладу вийшли 16 тисяч випускників – гордість і слава навчального закладу.

Серед вихованців нашого навчального закладу: академік Іван Бурсов, доктор технічних наук Юрій Малаков, доктори біологічних наук Володимир Закутський, Іван Гальченко, доцент Микола Білоновський, кандидати сільськогосподарських наук: Анатолій Олиневич, Юрій Зарицький, Олександр Безкоровайний, Микола Хмарський, Олександр Антонець, Олексій Леонтьєв, Роман Сербай, Олександр Лагунков, Олеся Дробіт (Колпакова), кандидат економічних наук, доктор філософії і економіки Віктор Станчевський, кандидат біологічних наук Леонід Кулініч. Гордість і слава навчального закладу – це його випускники: Анатолій Морозов – депутат Верховної Ради України ІІІ скликання, Олег Ніколенко – нагороджений трудовою відзнакою «Знак Пошани», має почесне звання «Заслужений працівник сільського господарства України», повний кавалер ордену «За заслуги перед Запорізьким краєм», лауреат премії «Золота Афіна», депутат Запорізької обласної ради, Віталій Боговін – депутат Запорізької обласної ради, Сергій Кролевець – засновник і власник МПП фірми «Ерідон», Микола Волошин – директор ПСП «Волошин» Бердянського району, депутат Запорізької обласної ради, Євген Боговін генеральний директор агрохолдінгу «Лендфорт», Семен Гіренко – заслужений лікар України, Анатолій Акритов – заслужений тренер України з вільної боротьбі, Лідія Чернова, Віра Сова – Герої Соціалістичної Праці та інші.

У різні роки мужньо захищали рідну землю випускники: учасники Другої світової війни, Герої Радянського Союзу – Бурлаков Дмитро, Машковський Степан; загиблі під час виконання інтернаціонального обов’язку в Афганістані Матвієнко В’ячеслав та захисник територіальної цілісності та незалежності України Шилов Сергій, який нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня посмертно.

Забезпечення якості підготовки фахівців в Україні нині надзвичайно актуальне, має важливе ідеологічне, соціальне, економічне і технічне значення, бо від якості підготовки фахівців залежить рівень розвитку галузей, забезпечення конкурентоспроможності випускників на ринку праці.

За значні досягнення в реалізації державної політики в галузі національної освіти, вагомий внесок у розвиток Запорізького краю педагогічний колектив коледжу нагороджено Орденом «За заслуги перед Запорізьким краєм» ІІІ ступеня, грамотою Запорізької облдержадміністрації та подякою Запорізької облради.

Ювілей – це не тільки свято, а й підсумок роботи. Це як миттєва зупинка посеред довгого шляху з поглядом назад в минуле, до самих джерел, з визначенням якості, складності кожного етапу становлення коледжу.
І на кожному етапі цього шляху довжиною в 100 років ми визначаємо певні досягнення колективу, його сьогодення і майбутнього.

А коледж, маємо надію, ще довгі роки, залишатиметься: колективом, об’єднаним любов’ю, ентузіазмом, добром, життєлюбством.

Олена Гладченко, заст. директора з виховної роботи,
Елла Гєнчєва, методист ВСП «Ногайський фаховий коледж ТДАТУ»