У Лабораторії харчування кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного студенти першого курсу спеціальностей: «Харчові технології» та «Готельно-ресторанна справа» зустрічали гостей – учнів 11 класу ліцею № 19. Здобувачі вищої освіти підготували для присутніх цікаву культурно-розважальну програму.

Ліцеїсти дізналися про особливості святкування Масниці у різних народів. У чехів це свято називається Менсопуст, у словаків – Фашіанг, у поляків – Запусти, у росіян – Маслєніца. На Україні це свято відоме, як Масниця, також зустрічаються такі варіанти назв: Масляна, Колодій, Запусти, Пущення, Заговини, Сирний тиждень. Історичний екскурс в обрядові звичаї святкування Масниці показав, що перші згадки про неї датуються IV ст. н. е. Молодь почула про відмінності язичницьких та християнських традицій святкування.

Головним частуванням впродовж цього тижня обов’язково є млинці. Це не унікальна українська страва, оскільки в кожної нації є схожі борошняні вироби, які відрізняються рецептурою, технологією приготування, зовнішнім виглядом та смаком.
Студенти розповіли гостям заходу про особливості приготування різних видів млинців: дріжджових, бездріжджових, на воді, молоці, кефірі, товсті, тоненькі, великі, маленькі, ажурні, щільні тощо.

Найцікавішим виявилися майстер-класи, які для ліцеїстів проводили самі студенти. Здобувачі вищої освіти демонстрували готування різних видів млинців:

– Марокканських млинців Бахрір;
– Голландських млинців «Пофферчьес»;
– Американських панкейків;
– Французьких класичних млинців Креп Сюзетт;
– Українських скоростиглих млинців;
– Українських гречаних млинців.

Дегустація смаколиків чергувалася з цікавими інтелектуальними вікторинами та змаганнями між студентами та ліцеїстами, переможці отримали призи. Свято пройшло дуже весело, ситно та пізнавально у теплій та дружній атмосфері.

Валентина Жукова,
доцент кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи