Відповідно до Закону «Про вищу освіту» освітньо-професійна програма – це система освітніх компонентів на відповідному рівні вищої освіти в межах спеціальності, що визначає вимоги до рівня освіти осіб, які можуть розпочати навчання за цією програмою, перелік навчальних дисциплін і логічну послідовність їх вивчення, кількість кредитів ЄКТС, необхідних для виконання цієї програми, а також очікувані результати навчання (компетентності), якими повинен оволодіти здобувач відповідного ступеня вищої освіти. Заклади вищої освіти розробляють та реалізують такі програми в межах ліцензованої спеціальності.

На факультеті енергетики і комп’ютерних технологій Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного розроблена та реалізується освітньо-професійна програма «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» першого рівня вищої освіти за спеціальністю 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», галузі знань 14 «Електрична інженерія», кваліфікація: Бакалавр з електроенергетики, електротехніки та електромеханіки.

У процесі реалізації освітньо-професійної програми виникає багато питань, які потребують розв’язання. Такі питання пов’язані як з окремими членами групи забезпечення програми, так і з освітніми компонентами програми в цілому. Спілкування зі стейкхолдерами (роботодавцями, здобувачами, викладачами, академічною спільнотою, тощо), під час якого були надані певні поради та зроблені слушні зауваження, обумовили необхідність оновлення освітньо-професійної програми. Активну участь у висуненні пропозицій до освітньо-професійної програми взяли як викладачі факультету енергетики і комп’ютерних технологій, так і здобувачі вищої освіти, які навчаються на цьому факультеті.

Зміни, що вносяться у програму, обговорюються та схвалюються на засіданні робочої групи, до складу якої входять: гарант ОПП, к.т.н., доцент кафедри електротехніки і електромеханіки імені професора В.В. Овчарова Олександр Вовк, декан факультету енергетики і комп’ютерних технологій, д.т.н., професор Ігор Назаренко, завідувач кафедри електроенергетики і автоматизації, д.т.н., професор Володимир Діордієв, завідувач кафедри електротехніки і електромеханіки імені професора В.В. Овчарова, к.т.н., доцент Сергій Квітка, завідувач кафедри електротехнологій і теплових процесів, к.т.н., доцент Юлія Постол, к.т.н., ст. викладач кафедри електроенергетики і автоматизації Олександр Лобода.

Чергове засідання робочої групи відбулось 14.04.2021 року онлайн на платформі Zoom. Протягом двох годин члени робочої групи розглядали пропозиції, які були внесені до освітньо-професійної програми. На засіданні обговорювались зміни, які запропоновано внести у обов’язкові освітні компоненти освітньо-професійної програми, а саме: уведення дисциплін «Основи демократії», «Екологія за професійним спрямуванням», «Історія науки і електротехніки з основами інтелектуальної власності», «Фізичне виховання», «Апарати керування і захисту», «Електрична частина станцій і підстанцій», «Електронні пристрої в системах керування», «Поновлювальні джерела енергії та енергозбереження», розширення деяких дисциплін, інші зміни.

Під час обговорення виникали жваві дискусії, підсумком яких були виважені рішення з розглянутих питань. В результаті засідання робочої групи були схвалені більшість запропонованих стейкхолдерами пропозицій, які закріплено у відповідному проєкті освітньо-професійної програми. Усі затверджені зміни спрямовані на те, щоб здобувачі вищої освіти у повній мірі набували загальні і фахові компетентності обраної спеціальності та досягали програмних результати навчання з урахуванням індивідуальної траєкторії освітньо-професійної програми.

Згідно до цієї оновленої програми буде відбуватись набір здобувачів вищої освіти, починаючи з 2022 року. Члени робочої групи щиро сподіваються, що здобувачам вищої освіти, які оберуть навчання у Таврійському державному університеті імені Дмитра Моторного за цією оновленою освітньо-професійною програмою «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», вчитись буде цікавіше, а їх у подальшому набуті знання, вміння і навички будуть слугувати на користь економіки нашої країни.

Олександр Вовк;
к.т.н., доцент, гарант ОПП