15 квітня 2021 року у Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного розпочалась вакцинація від COVID-19. До цього, за два тижні, керівництво Університету повідомило усіх співробітників про можливість зробити безкоштовне щеплення проти коронавірусу.

Нагадаємо, що в Україні вакцинація розпочалася ще 24 лютого. На першому етапі щеплення робили медикам, потім людям похилого віку, на третьому етапі – працівникам галузі освіти.

До медичного пункту ТДАТУ прибула бригада медиків на чолі з сімейним лікарем амбулаторії загальної практики сімейної медицини №2 Юлією Малай. В перший день вакцинували 30 співробітників Університету, на 16 квітня заплановано – ще 20 працівників.

Юлія Володимирівна повідомила, що при щепленні використовується вакцина AstraZeneca (Covishield), виробництва Індії. Після щеплення пацієнт деякий час може відчувати декілька симптомів.

«У кожної людини процес адаптації після щеплення проходить по різному. Це залежить від організму. Серед основних: підвищення температури тіла від 37,7 до 38 градусів, слабкість, озноб, головний біль. У цей період я раджу не хвилюватися, під рукою мати парацетамол та ібупрофен» – зазначила Юлія Малай.

Лікар наголосила на тому, що контактувати з особами, які зробили щеплення цілком безпечно, адже вони не є носіями вірусу. Про те треба й надалі дотримуватися усіх необхідних протиепідемічних вимог: носити захисну маску, мити руки та зберігати соціальну дистанцію.

Це перший етап вакцинації, зазначила Юлія Володимирівна, щоб отримати імунітет, треба бути пройти ревакцинацію, тобто зробити щеплення повторно. Робиться процедура через 8-12 тижнів. Пацієнтів повідомлять особисто.

Денис Водоп’янов,
начальник РВВ «Агро Таврія»