Урочистості з нагоди 89-річчя Таврійського ДАТУ відбулися у Центрі культури і дозвілля. Привітати рідний заклад вищої освіти прийшли почесні гості: народний депутат України Сергій Мінько, мер Мелітополя Іван Федоров і голова Мелітопольської райдержадміністрації Ігор Судаков. Всі вони у різні роки здобували освіту у ТДАТУ.

Народний депутат Сергій Мінько зазначив, що вважає себе частиною колективу ТДАТУ, тому що він постійно бере активну участь у житті університету.

– Для мене велика честь брати участь у житті ТДАТУ, через роки відчувати себе частиною нашого рідного університету і спостерігати за його розвитком. Я, як випускник, пишаюся тим, що Таврійський арготехнологічний університет займає лідируючі позиції серед аграрних ЗВО України за якістю освіти та з підготовки фахівців. ТДАТУ посідає топові місця в міжнародних і всеукраїнських рейтингах. Я також радий, що у свої 89 років університет – сучасний, інноваційний, продовжує розвиватися і готувати затребуваних фахівців, – підкреслив Сергій Мінько.

Сергій Мінько вручив Почесну Грамоту Верховної Ради України «За особливі заслуги перед українським народом» ректору ТДАТУ Володимиру Кюрчеву.

Грамотами Верховної Ради України «За заслуги перед українським народом» також були нагороджені: Галина Шишкіна, директор Бердянського фахового коледжу ТДАТУ; Ігор Назаренко, декан факультету енергетики та комп’ютерних технологій, доктор технічних наук, професор; і Віктор Наранович, директор Оріхівського фахового коледжу ТДАТУ.

Мер Мелітополя Іван Федоров побажав великій і дружній сім’ї ТДАТУ успіхів і процвітання. Він також вважає себе частиною колективу університету.

– Складно переоцінити той внесок, що зробив Університет у житті Мелітополя. Кілька поколінь мелітопольців здобували освіту саме у ТДАТУ. Сьогодні університет займає свої міцні позиції у науці не тільки в Запорізькій області, а й в країні. За останні роки Мелітополь істотно розвивається, тому дуже важливо, що Університет є ключовим аграрним закладом вищої освіти України, – з гордістю сказав Іван Федоров.

За високий професіоналізм, багаторічну сумлінну працю, значні особисті досягнення у науково-дослідній роботі і підготовці висококваліфікованих фахівців для аграрного сектора економіки Мелітополя і Запорізької області та з нагоди Дня заснування Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного Почесною грамотою Мелітопольської міської ради Запорізької області були нагороджені:

Ірина Бандура – доцент кафедри «Харчових технологій та готельно-ресторанної справи»;
Сергій Кюрчев – декан механіко-технологічного факультету, доктор технічних наук, професор;
Олександр Скляр – завідувач кафедрою технічного сервісу і систем в АПК, кандидат технічних наук, професор.

Привітав з 89 Днем народження і голова Мелітопольської РДА Ігор Судаков. За його словами, підготовка фахівців в аграрному напрямку сьогодні є пріоритетом, тому що саме наш регіон позиціонується як аграрний.

За сумлінну плідну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у навчанні і вихованні підростаючого покоління та з нагоди Дня заснування ТДАТУ, кращі співробітники та студенти були нагороджені грамотами Запорізької обласної державної адміністрації, Мелітопольської районної державної адміністрації та Таврійського державного агротехнологічного університету.

Ректор ТДАТУ Володимир Кюрчев відзвітував перед колективом за 15 років його роботи на посаді ректора університету. У своєму виступі він зупинився на найбільш важливих аспектах.

Вже у 2007 році йому вдалося, тоді ще Таврійську державну агротехнічну академію, реорганізувати в Університет. Тоді ж ЗВО був акредитований за вищим 4 рівнем. За цей час було сформовано регіональний університетський центр, до його складу увійшли 6 коледжів, які є відокремленими структурними підрозділами університету. Створені і працюють 5 НДІ, реорганізовані деякі факультети і кафедри, відкриті нові спеціальності.

Проведена модернізація освітнього процесу, введена дуальна форма навчання, введена в експлуатацію агрохімічна лабораторія і лабораторія з вирощування грибів.

– У ТДАТУ впроваджується новітня магістерська освітня програма «Агрокебети», завдяки підписанню меморандуму між Університетом і керівництвом проєкту на чолі з президентом українського клубу аграрного бізнесу Алексом Ліссітса. Це стало можливим завдяки підтримці народного депутата Сергія Мінько. Для кращої практичної підготовки студентів, Університет отримав ліцензію на підготовку фахівців за 12 робітничими спеціальностями. Ми є одним з кращих університетів, паралельно з освітніми рівнями магістра і бакалавра надають і робітничі професії», – зазначив Володимир Кюрчев.

На завершення Володимир Миколайович з гордістю вручив Ордени III ступеня «За заслуги перед Запорізьким краєм». Ці нагороди отримали: доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджмент» Світлана Нестеренко; проректор з науково-педагогічної роботи Олександр Ломейко і завідувач кафедрою фізичного виховання і спорту Валерій Газаєв.

Наприкінці урочистого заходу Максим Дуков, у супроводі хореографічного ансамблю «Юність», виконав разом із залом «Оду Таврійському університету».

Денис Водоп’янов,
начальник РВВ «Агро Таврія»