З 25 листопада по 16 грудня в Україні триває щорічна всесвітня акція «16 днів проти насильства». У Мелітополі в день початку акції провели символічний захід та приєдналися до створення масштабної соціальної реклами проти насильства.

За словами інспектора Мелітопольського РУП Дмитра Пахущего, лише за 10 місяців нинішнього року члени мобільної групи протидії домашньому насильству здійснили 1492 виїзди на виклики, пов’язані із домашнім насильством. За цими викликами складено 402 термінових заборонних приписів щодо кривдника та 352 адміністративних протоколи. До слова, у Мелітополі та районі від домашнього насильства страждають не лише жінки та діти, а й чоловіки. Всі вони отримали необхідну допомогу та консультації, як захистити себе від домашнього насильства.

Усі виклики щодо домашнього насильства, на які виїжджає поліція, передаються в управління соцзахисту протягом доби та одразу ж обробляються.

У Мелітополі до акції приєдналося управління освіти, поліція, представник безкоштовної вторинної правової допомоги, служба у справах дітей, УСЗН, мелітопольське управління поліції, центр надання соціальних послуг та медичної реабілітації, студенти ТДАТУ, представники управління молоді та спорту, центр пробації, PEOPLE.UA.

Акція «16 днів проти насильства» охоплює 30 міст України. У Мелітополі на площі біля ВСП «Мелітопольський фаховий коледжу ТДАТУ» організатори встановили помаранчевий банер. Учасники акції написали на ньому свої побажання постраждалим від домашнього насильства та заклики до викорінення цієї проблеми у суспільстві. Також усі бажаючі могли сфотографуватися на фоні банера та опублікувати фото у соціальних мережах, використовуючи хештег #мелітополь_проти_насильства.

За словами провідного спеціаліста відділу сімейної політики УСЗН Олени Воловик, далі цей банер буде відправлено до Києва, де його, як і банери з інших міст України, оцифрують та зроблять на його основі соціальну рекламу проти домашнього насильства – таким чином усі мелітопольці, які залишили свій заклик чи побажання на банері стануть творцями масштабної соціальної реклами.

У Мелітополі акція відбувається за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в рамках проекту «Міста та громади, вільні від домашнього насильства».

Денис Водоп’янов,
начальник РВВ «Агро Таврія»