На базі Київського національного торговельно-економічного університету відбувся фінал ІV Всеукраїнського студентського конкурсу бізнес-проєктів «Бізнес-трамплін». Учасники Всеукраїнського студентського конкурсу бізнес-проєктів «Бізнес-трамплін» – це ініціативні, талановиті молоді люди, які мають підприємницькі ідеї та хочуть втілювати їх у життя.

Особливістю цьогорічного конкурсу стало суттєве розширення географії учасників. Серед 57 команд, що подали заявки на конкурс, 15 були відібрані для участі у фіналі конкурсу, які й претендували на призові місця та окремі номінації.

У номінації «Комерційні проєкти» шосте місце у І турі зайняв проєкт «ЕКОБРИК» (виробництво екологічно чистих паливних брикетів) з результатом 145 балів (з 200 можливих). Авторами проєкту були Владислав Супрун – здобувач вищої освіти СВО 11СПТ групи факультету економіки та бізнесу та Андрій Гера – магістрант 25МБ АІ групи механіко-технологічного факультету Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного.

Керівники проєкту – Лариса Болтянська, к.е.н., доцент, завідувачка кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності та Борис Болтянськийч, к.т.н., доцент кафедри технічного сервісу та систем в АПК.

Ідея проєкту полягала у можливості налагодження прибуткового бізнесу із енергетичного використання деревини від обрізків садів інтенсивного типу та соломи задля переробки, виробництва та реалізації паливних брикетів.

Окрім комерційної мети даний проєкт передбачав можливість вирішення проблеми енергозбереження при опаленні соціальних та виробничих об’єктів.

Відмінність бізнесу – виробництво та продаж паливних брикетів з власної сировини, часткове використання готового продукту для власних потреб, що є політикою енергозбереження університету. У розпорядженні нашого університету під зерновими культурами (пшеницею та ячменем) відведено 1000 га та 68 га площ плодових насаджень плодоносного віку. Відповідно, на початковому етапі реалізації проєкту визначення обсягу готової продукції здійснювалося, виходячи з наявної у розпорядженні університету сировинної бази.

З привітальним словом до фіналістів конкурсу звернулася ректор КНТЕУ д.е.н., професор, академік НАПН України Анатолій Мазаракі, який підтримав здобувачів у їх активній життєвій позиції та прагненні до самореалізації через заснування власного бізнесу. Окреслив потенційні можливості подальшої співпраці переможців конкурсу з інвесторами, партнерами, їх участі у бізнес-інкубаторі КНТЕУ.

Під час проведення online-батлу різнопланових бізнес-ідей були визначені переможці та номінанти конкурсу. Почесне друге місце здобули учасники команди «ЕКОБРИК».

Борис Болтянський,
доцент кафедри ТСС АПК