Лютий – особливий місяць в історії Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного.

9 лютого 1932 року була прийнята постанова Наркомзему СРСР про створення нашої Альма-матер. Шлях від заводу – технікуму імені ОДПУ до Університету був довгим. На базі технікуму створюється завод-комбінат сільськогосподарського машинобудування. До його складу входять Інститут з підготовки інженерів-машинознавців, відділення з підготовки працівників масових спеціальностей та машинобудівний завод з випуску розточувальних та обпалювальних верстатів. До комбінату приєднується навчально-дослідне господарство.

Потім були десятки років становлення і розбудови навчального закладу:

1938 рік. Мелітопольський інститут інженерів-механіків сільського господарства (МІІМСГ) став функціонувати як самостійний заклади вищої освіти.

За успіхи у підготовці висококваліфікованих інженерних кадрів, участь у наукових дослідженнях, надання допомоги сільськогосподарському виробництву інститут у 1939 і 1941 роках було нагороджено Дипломами І ступеня і занесено до Книги пошани Всесоюзної сільськогосподарської виставки.

1944 рік. Евакуйований на період Великої Вітчизняної війни інститут повертається до Мелітополя. У серпні цього ж року інститут перейменовано на Мелітопольський інститут механізації сільського господарства (МІМСГ).

1949-1953 роки. Відкривається прийом абітурієнтів на відділення заочного навчання. Починає роботу факультет електрифікації сільського господарства. Значно збільшується прийом молоді.

У 1954 році в інституті відкрито аспірантуру.

У 1960 році було відкрито загальнотехнічний факультет.

За успіхи, досягнуті в підготовці висококваліфікованих фахівців сільського господарства і розвитку науки, Мелітопольський інститут механізації сільського господарства у 1981 році було нагороджено орденом Трудового Червоного Прапора.

1990 рік. На базі факультету електрифікації сільського господарства створено економічне відділення і здійснено перший набір студентів-економістів.

1993 рік. Створено інженерно-економічний факультет, який у 1999 році отримав назву «Економічний факультет».

У 1994 року постановою Кабінету Міністрів України на базі Мелітопольського інституту механізації сільського господарства було створено Таврійську державну агротехнічну академію. З 2007 Таврійська державна агротехнічна академія була реорганізована у Таврійський державний агротехнологічний університет – ТДАТУ.

2007-2008 Відкрито факультети: Агротехнологій та екології (АТЕ); Інженерії та комп’ютерних технологій; Економіки та бізнесу.

2008 рік – ТДАТУ вперше був акредитований за ІV рівнем акредитації, який повторно підтвердив у 2013 році.

З 2006 – 2021 започатковано: 14 нових спеціальностей бакалаврського та 13 спеціальностей магістерського рівнів вищої освіти.

У 2004 -2021 роках створені Науково-дослідні інститути:

НДІ механізації землеробства Півдня України (2004 р.).
НДІ агротехнологій та екології (2007 р.).
НДІ соціально-економічного розвитку регіону (2007 р.).
НДІ садівництва півдня України (2013 р.).
НДІ нанотехнологій і наноматеріалів (2021 р.).

За останні десятиріччя було сформовано регіональний університетський центр – РУЦ, до складу якого увійшли 6 коледжів, які стали відокремленими структурними підрозділами ТДАТУ:

ВСП «Бердянський фаховий коледж ТДАТУ» (2004 р.);
ВСП «Василівський фаховий коледж ТДАТУ» (2005 р.);
ВСП «Ногайський фаховий коледж ТДАТУ» (2005 р.);
ВСП «Новокаховський фаховий коледж ТДАТУ» (2005 р.);
ВСП «Оріхівський фаховий коледж ТДАТУ» (2013 р.);
ВСП «Мелітопольський фаховий коледж ТДАТУ» (1997 р.)

Наказом МОН України від 7 лютого 2019 року за №149 Таврійському державному агротехнологічному університету присвоєно ім’я Дмитра Моторного. У тому ж 2019 році заснована стипендія імені Дмитра Моторного.

Сьогодні ТДАТУ – регіональний університетський центр (РУЦ ТДАТУ), навчальний, інтелектуальний та науковий заклад, який об’єдную Університет і шість коледжів Запорізької та Херсонської областей.

Зараз у ТДАТУ працюють висококваліфіковані викладачі. Серед них 50 докторів наук, професорів та більше 250 кандидатів наук, доцентів, академіків та членів-кореспондентів галузевих академій наук України, науковий доробок яких відомий далеко за межами нашої держави.

Навчальні аудиторії і лабораторії ТДАТУ оснащені сучасним устаткуванням. В Університеті запроваджена дуальна форма навчання, коли здобувачі вищої освіти практичну частину матеріалу засвоюють безпосередньо на підприємствах, тим самим, мають можливість гарантованого працевлаштування. З 2020 року Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного став представником аграрних ЗВО півдня України, де успішно реалізується новітня магістерська програма «Агрокебети».

Студентська молодь закладу вищої освіти має змогу не тільки отримувати теоретичні та практичні знання, але і займатися у творчих колективах Центру культури і дозвілля ТДАТУ, та брати участь у конкурсах і фестивалях різного рівня від місцевого до міжнародного. А на кафедрі фізичного виховання і спорту студенти можуть реалізувати себе у футболі, баскетболі, аеробиці, легкій атлетиці, вільній боротьбі та в інших секціях спортивного клубу ТДАТУ. Спортсмени нашого закладу – неодноразові переможці всеукраїнських та міжнародних змагань.

Увесь цей час ТДАТУ розвивався, навчав, досліджував. Колектив прикладав максимум зусиль для забезпечення навчання, реалізації завдань і Стратегії розвитку ТДАТУ.

2022 рік – ювілейний для ТДАТУ. Таврійському державному агротехнологічному університету імені Дмитра Моторного виповнюється 90 років.

Сьогодні Таврійський ДАТУ знаходиться на злеті нових змін. З грудня 2021 року Університет очолив молодий ректор Сергій Кюрчев, до команди якого увійшли креативні, динамічні проректори, готові до нових змін і викликів.

Відзначення 90-річного ювілею ТДАТУ відбудеться 16 вересня 2022 року. Не маємо сумнівів, що до відзначення цієї поважної дати долучаться наші студенти, викладачі, випускники, партнери – всі, хто зберігає вірність своїй Alma Mater.

Віват, Університет! Живи, рости і процвітай!

Ольга Білоцька,
відділ інформації та аналітики ЦІТІС