Передумовою початку ІІ-го Всеукраїнського конкурсу наукових робіт здобувачів вищої освіти та молодих вчених «Бізнес і права людини в Україні: проблеми та рішення під час війни і повоєнного відновлення» стало проведення Круглого столу.

Організаторами заходу стали Державна установа «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» з Центром перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Офіс аналітики та консультацій з питань сталого розвитку й Український координаційний центр з підвищення правової освіти населення у співпраці з Програмою розвитку ООН в Україні в рамках проекту «Належна обачність щодо прав людини в глобальних ланцюгах постачання: впровадження Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини для справедливого відновлення» за підтримки Уряду Японії.

Спікери мали змогу наголосити на необхідності належної реалізації Національної стратегії у поєднанні з впровадженням Порядку денного ООН у сфері сталого розвитку в Україні задля впровадження Керівних принципів ООН з питань бізнесу і прав людини та досягнення Цілей сталого розвитку.

На заході було презентовано одне з останніх напрацювань Глобального офісу ПРООН: Керівництво щодо підвищеної належної обачності щодо прав людини в умовах конфлікту (незабаром очікується офіційний переклад на українську мову), яке пропонує компаніям та іншим зацікавленим сторонам рекомендації щодо виконання ними відповідних положень Керівних принципів ООН. Дану публікацію презентував спеціаліст із питань бізнесу та прав людини Програми розвитку ООН Сініша Мілатович.

Виступи спікерів базувались на широкому обговорення нагальних питань сьогодення з якими стикнулась наша країна в умовах військового стану та перспектива відновлення усіх сфер господарювання у повоєнний період. Цінними були поради, рекомендації та побажання переможців та учасників минулорічного конкурсу.