25 лютого вся українська громадськість відзначає 150-ту річницю від дня народження Лесі Українки – великої дочки українського народу, яка золотими літерами вписала свою творчість в культурну спадщину нашої нації, підіймаючи її до рівня кращих зразків світового красного письменства. До відзначення ювілейної дати Лариси Петрівни Косач-Квітки (псевдонім Леся Українка) наукова бібліотека та ЦКіД підготували літературно-музичну годину «Хвилями життя. Поетка Леся».

Леся Українка – геній української літератури, що входить в умовну тріаду Шевченко-Франко-Українка. Її вірші вчать ще змалку, тож здавалось би, що ми знаємо про цю поетесу все, адже про неї завжди багато говорять, багато пишуть, багато дискутують. Та все ж змістовний сценарій та артистизм і харизма учасників заходу не залишили байдужими всіх присутніх.

Студенти різних факультетів, прихильники і шанувальники творчості Лесі Українки, долучилися до загально університетського святкування ювілею поетеси.

На заході звучали вірші поетеси у виконанні студентів Ганни Соболь (31 ГЗ), Олександри Богинської (11 ПУ), Павла Баклажкова (21 СВ). Активну участь у заході прийняли творчі колективи ЦКіД університету. Художню прозу «Твої листи завжди пахнуть зов’ялими трояндами….» чуттєво та проникливо прочитала Алія Айбетова (театральна студія МОСТ).
Прозвучав Монолог Мавки у виконанні учасників театральної студії МОСТ Олександри Мінченко (31 ЕК) та Дмитра Мищука (11АГ) (художній керівник Віталія Нікітіна). Крізь роки промовляла до нас Леся Українка, вклавши у вуста Мавки, героїні чудової «Лісової пісні», ці особливо яскраві слова, що стали пророчими для самої поетеси, яка в собі, у своєму серці несла вогонь поезії, вогонь любові. Ця тендітна жінка виявилася мужнішою за багатьох чоловіків, бо інколи мужність потрібна вже для того, щоб просто жити.

Старання молодих артистів мали неабиякий успіх, оскільки всі виступи на заході тепло сприймалися глядачами, особливо – пісня «Досадонька» у виконанні Софії Попович (21 МН) (керівник Олена Дорошенко, ЦКіД).

Не оминуло увагу присутніх і художнє оформлення сцени для вистави, яке створювало реалістичне тло подій і надихало на творче виконання ролей. Книжкова виставка «Завжди сучасна Леся» зібрала в собі творчий доробок визначної української поетеси. Захід супроводжувався медіа-презентацією та музичним оформленням.

Творчість Лесі Українки багато в чому визначила розвиток модерністських тенденцій у літературі ХХ століття. Її неоромантична, символістська поезія та драматургія означили на рубежі віків увагу до нових цінностей, нових філософських, буттєвих проблем, а персонажі-бунтарі поетеси вирізняються, насамперед, вольовитістю, цілеспрямованістю та стоїчною готовністю до протистояння буденності.

Тетяна Кас’янова, провідний бібліотекар