Нещодавно скінчився попередній етап змагань у Дивізіоні «Б» Відкритої волейбольній лізі міста Маріуполя (2020/2021), яка стала своєрідним дебютом протягом останніх років та кріпким випробуванням своїх сил для нашої чоловічої збірної з волейболу і їх тренера, викладача кафедри фізичного виховання і спорту Олександра Магули.

Так що зараз вже можна підбити деякі підсумки та поділитися з вами цікавими думками про майбутній розвиток волейболу в ТДАТУ, але дозвольте спочатку розказати всім нашим шанувальникам цього динамічного і напруженого ігрового виду спорту про те, як наші хлопці знову виявилися сильнішими за своїх більш іменитих суперників з «Міста Сталеварів» і не віддали їм жодної зустрічі.

Отже, цього разу нашу команди чекало досить непросте випробування – протягом ігрового дня зіграти цілих 4 гри! І, не зважаючи на цей суровий розклад ігор, збірна ТДАТУ по волейболу витримала і показала свою гру на всі 100%, здобувши 4 перемоги поспіль.

Першими під лещата наших «студентів з Мелітополя» (саме так нас називають у Маріуполі) потрапила команда «Смарт» (Маріуполь) – 2:0 (25:17,25:12). Потім була подолана «Фортуна» (Маріуполь) – 2:1 (23:25,25:18,16:14). Далі – тільки «сухі» перемоги над «МК ПГТУ» (Маріуполь) – 2:0 (25:17,25:19), та «Атлантами» (Маріуполь) – 2:0 (25:16, 25:12). Як іноді здавалося нашим гравцям та їх наставнику, що ці цікаві волейбольні баталії ніколи не скінчаться! Кожна гра була по-своєму цікавою, видовищною, наповненою емоціями й спортивним азартом. Всі без винятку гравці показали відмінну підготовку, максимум майстерності й сильну волю до перемоги.

Ще раз нагадаємо нашу ударну шістку, яка просто блискуче виступила цього разу на паркеті волейбольного комплексу «Купол» (Маріуполь):

• Кирило Мовчан (11 ПМ, механіко-технологічний факультет),
• Василь Парт (11 ЕМ, факультет економіки та бізнесу),
• Владислав Баранов (31 ПТ, факультет економіки та бізнесу),
• Віталій Булгаков (31ФБСС, факультет економіки та бізнесу),
• Дмитро Калініченко (42 АІ, механіко-технологічний факультет),
• Владислав Оліщук (22 АІ, механіко-технологічний факультет).
• Олександр Магула, викладач кафедри фізичного виховання і спорту ТДАТУ, головний тренер.

Їх статистика на попередньому етапі після 12 зустрічей просто вражає наповал:

– 1 сходинка турнірної таблиці серед 13 команд;
– 32 набраних очка з 32 можливих;
– 12 перемог поспіль;
– 8 «сухих» перемог з рахунком 2:0;
– 0 поразок;
– 24 виграних партій з 28;
– 646 забитих м’ячів;
– +218 – різниця забитих і пропущених м’ячів.

Оце дебют так дебют! Попереду ще фінальний раунд, в якому будуть розіграна одна путівка до найсильнішого Дивізіону «А» та комплект нагород цього сезону. Ми проходимо попередній етап без жодної поразки, доводячи всю серйозність своїх намірів завоювати довгоочікуваний «промоушен» у вищу Лігу Маріуполя. А завдяки першій сходинці турнірної таблиці розпочнемо стадію плей-офф відразу ж з півфіналу, так само як і команда «Гідра» (Запоріжжя), яка посіла другу сходинку після нас, але не втратила чемпіонських амбіцій. Все покажуть вирішальні матчі.

Маріупольські команди «Зоря» та «Medusa.M.Sport» забезпечують собі третій та четвертий підсумкові рядки попереднього етапу, що своєю чергою дозволяє цім командам розпочати стадію плей-офф зі стадії 1/4 фіналу. Решта місць в зоні плей-офф розподіляться за підсумками виступу команд на попередньому етапі, які розпочнуть фінальну боротьбу зі стадії 1/8 фіналу. Шанси залишаються у багатьох команд!

За слова головного тренера Олександра Магули, нашу команду чекає досить серйозне випробування, яке потребує дуже ретельної підготовки та концентрації: «Я запевняю всіх наших численних вболівальників з ТДАТУ та всього міста Мелітополя, що мої хлопці докладуть всі зусилля для здобуття такої бажаної фінальної перемоги цього надзвичайного спортивного сезону, не зважаючи на те, що нас кожного наступного матчу на вибування чекає важка і запекла боротьба за кожен м’яч.

Спасибі всім, хто бере участь в цьому турнірі, тим, хто нас підтримує щодня – фінансово та морально. Насамперед – це ректор нашого навчального закладу, д.т.н., професор Володимир Кюрчев, голова профспілкового комітету Микола Андрущенко та завідувач кафедри фізичного виховання і спорту Валерій Газаєв, який два роки тому повірив у мою мрію відродити справжній волейбол у ТДАТУ. Всім нашим спортсменам університету та міста бажаю довгого спортивного життя без травм і з численними перемогами на всіх фронтах А молоді кажу кожного разу – спорт, спорт і ще раз спорт!

Я свято вірю в те, що волейбол буде розвиватися. У тому, що волейбол сьогодні існує, що наші спортсмени беруть участь і домагаються успіху в змаганнях різного рівня, – основна заслуга нашого керівництва, небайдужих людей і ветеранів руху.
Стосовно майбутнього волейболу в ТДАТУ. Наступного року плануємо виступ вже двох чоловічих команд у Відкритій волейбольній лізі Маріуполя. Досить цікаві гравці підібралися і в жіночій збірній – є чим похвалитися, отже їм теж необхідні змагання, турніри або навіть чемпіонат. Будемо шукати! Всіх охочих займатися волейболом чекаємо кожного вівторка та четверга на нашій кафедрі фізичного виховання і спорту».

Кафедра фізичного виховання і спорту та спортивний клуб ТДАТУ приєднується до побажань Олександра Магули та вітає чоловічу збірну нашого університету із заслуженою перемогою і бажає їм нових спортивних успіхів! Ви не просто здобули перемогу, а з гідністю виявилися сильнішими за команди-суперниці, в черговий раз продемонструвавши блискучу, злагоджену та відточену гру і приголомшливий настрій на перемогу. Від щирого серця прийміть наші побажання міцного здоров’я, щастя, впевненого розвитку і нових яскравих успіхів!

Олексій Нестеров,
старший викладач кафедри фізичного виховання і спорту