ХОТХ: Фізична та колоїдна хімія

Спеціальність:
Харчові технології та інженерія
СВО:
Бакалавр
Курс:
2
Провідний викладач:
Пащенко Юлія Петрівна

Фізична та колоїдна хімія відіграє важливу роль у підготовці студентів вищих навчальних закладів як фундаментальна хімічна дисципліна, що має певне фахове спрямування. Вона є зв’язувальною ланкою між дисциплінами фундаментального циклу та спеціальними дисциплінами.

Фізична та колоїдна хімія відіграє суттєву роль у професійній підготовці інженера- технолога харчових виробництв, тому що дає знання та вміння для засвоєння спеціальних навчальних дисциплін, і є не тільки основою вивчення методів технологічного контролю виробництва, контролю якості продукції тощо, а й інструментом подальшого вдосконалення технологічних процесів, створення нових продуктів харчування підвищеної біологічної та харчової цінності, засобом екологічного виховання майбутніх фахівців. Це відповідає вимогам до якості знань та вмінь особи, яка здобуває освітній рівень бакалавра.

Для вивчення цієї навчальної дисципліни необхідне попереднє ґрунтовне засвоєння фізики, математики, неорганічної, аналітичної та органічної хімії.

Навчальна програма розрахована на здобувачів ступеня вищої освіти «Бакалавр». Програма побудована за вимогами кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах, рекомендованою Європейською кредитно-трансферною системою (ECTS).

 

Основною метою вивчення курсу “Фізична та колоїдна хімія” є знайомство студентів з теоретичною основою для всіх харчових технологій з їх складними хімічними, фізичними та фізико-хімічними процесами, що проходять як у макросистемах, так і колоїдному стані; формування у здобувачів ступеня вищої освіти «Бакалавр» зі спеціальності 181 “Харчові технології” системи знань і умінь, необхідних для їх інноваційної діяльності в цій галузі науки і практики, продукування нових ідей, виконання науково – дослідної функції.

Основні завдання навчальної дисципліни “Фізична та колоїдна хімія”:

– вивчення основ дисципліни як складової фундаментальної підготовки спеціалістів у харчовій промисловості;

– надання студентам міцних базових знань, як основи для успішного освоєння екологічного, агрохімічного, агроекологічного та харчового аналізів;

– засвоєння основних фізико-хімічних методів дослідження об’єктів харчової промисловості;

– формування теоретичних та практичних уявлень для організації та проведення лабораторного хімічного експерименту.

Очікувані результати навчальної дисципліни “Фізична та колоїдна хімія”: формування компетенції інженерів-технологів із основних закономірностей хімічних процесів та їх використання у харчовій промисловості та побуті.

В результаті вивчення навчальної дисципліни “Фізична та колоїдна хімія” студент повинен знати:

  • сучасний зміст навчальної дисципліни та її значення для наукового обґрунтування технологічних процесів харчової промисловості;
  • процеси випаровування, сепарації, сушіння, кристалізації, розчинення, дистиляції тощо;
  • всі біохімічні процеси і технологічний контроль харчових виробництв, що базуються на законах фізичної хімії;
  • що сировина і отримані продукти харчування переважно є або колоїдними системами, або розчинами високомолекулярних речовин;
  • закони фізичної та колоїдної хімії, що лежать в основі заходів з охорони навколишнього середовища;
  • виконувати підготовчі і основні операції під час проведення хімічного експерименту;
  • самостійно проводити хімічний експеримент; оформляти його результати у вигляді звіту в лабораторному журналі;
  • виконувати розрахунки за рівняннями хімічних реакцій, статистичну і графічну обробку результатів досліджень, вирішувати розрахункові задачі із застосуванням обчислювальної техніки;

вміти:

  • проводити розрахунки теплових ефектів хімічних і фізико-хімічних процесів за термодинамічними рівняннями з використанням термодинамічних довідників, термодинамічних потенціалів у хімічних процесах і на їх основі визначати можливості і напрямок самовільного перебігу процесів;
  • використовувати закони і положення електрохімії у технологічних процесах з метою підвищення якості продукції;
  • керуватися законами електропровідності розчинів для технологічного контролю;
  • впливати на механізм, швидкість, напрям технологічного процесу;
  • ефективно підбирати і використовувати адсорбенти для здійснення спрямованого виробництва;
  • використовувати знання для підвищення стійкості дисперсних систем, якими є сировина і готова харчова продукція, добування різних мікрогетерогенних систем (суспензій, емульсій, пін, паст тощо), для очищення стічних вод, повітря, димів, піску від забруднення;
  • вільно оперувати параметрами і явищами у роботі з ВМС;
  • користуватися навчальною, методичною та довідковою літературою з хімії.

Робоча програма з дисципліни “Фізична та колоїдна хімія” Спеціальність 181 – Харчові технології
ОР перший (бакалаврський) (на основі повної загальної середньої освіти)

Курс лекцій з дисципліни “Фізична та колоїдна хімія” Спеціальність 181 – Харчові технології
ОР перший (бакалаврський) (на основі повної загальної середньої освіти)

Методичні вказівки з дисципліни “Фізична та колоїдна хімія” Спеціальність 181 – Харчові технології
ОР перший (бакалаврський) (на основі повної загальної середньої освіти)