Овочівництво та баштанництво

Спеціальність:
Агрономія
СВО:
Бакалавр
Курс:
Провідний викладач:
Нінова Галина Василівна

Метою навчальної дисципліни „Овочівництво та баштанництво” є  пізнання природи овочевих рослин, їх походження, вивчення індивідуального розвитку рослин, опанування технології вирощування розсади,  технології виробництва овочевих та баштанних культур, як цінної продукції харчування населення та сировини для переробної промисловості і розуміння того, що кожна конкретна технологія, це цілісна чітко визначена і науково-обгрунтована система  з комплексом доцільних, взаємопов’язаних елементів.

Основними завданнями навчальної дисципліни „Овочівництво та баштанництво”є:

– формування теоретичних знань з біології розвитку овочевих рослин, їх відношення до факторів навколишнього середовища;

-о тримання теоретичних і практичних знань із сучасних технологій вирощування овочевих культур, способів поліпшення якості продукції та заходів щодо її підтримання, а також способів скорочення затрат праці й засобів виробництва в процесі вирощування.

Передбачає опанування знаннями, вміннями та навичками вирішування технологічних питань згідно вимог розвитку галузі на основі інтенсифікації спеціалізованих господарств, використанні досягнень науки та провідного вітчизняного та світового досвіду, потреб промисловості і населення в продукції овочівництва та з метою експорту стандартної продукції.

 

В результаті вивчення дисципліни студент повинен:

Знати:

–  стан і перспективу розвитку овочівництва;

– значення, ботанічний склад і класифікацію, морфологічні ознаки та  біологічні особливості овочевих культур, способи розмноження;

– адаптивність до факторів зовнішнього середовища;

– закономірності росту, розвитку та плодоношення;

-загальні прийоми агротехніки овочевих культур;

– шляхи і способи покращення якості продукції;

– сучасні технології вирощування високих врожаїв екологічно придатних овочевих культур у різних агрокліматичних зонах при збереженні родючості грунтів;

– способи скорочення енергоємності і капіталомісткості виробництва.

 

Вміти:

– визначати норми висіву насіння, розсади овочевих культур;

-оцінювати потенційні можливості сучасних сортів і гібридів з метою подальшого максимального їх використання через оптимізовані технології вирощування;

-враховуючи біологію росту та розвитку овочевих культур, сортимент, сівозміни, набір сільськогосподарської техніки в конкретній грунтово-кліматичній зоні вибирати і оцінювати придатність площ для овочівництва;

-розробляти, удосконалювати і реалізовувати прогресивні технології вирощування овочевих культур;

-здійснювати біологічний контроль за станом посівів овочевих культур і керувати процессами формування врожаю;

– забезпечувати високу економічну ефективність упровадження технологій і їх екологічну чистоту та безпечність в різних грунтово-кліматичних умовах України.

  Отримати навички: розрізняти овочеві культури за насінням, за сходами і продуктивними органами;

визначення сортів овочевих культур за головними апробаційними ознаками; складати технологічні карти вирощування овочевих культур враховуючи конкретні грунтово-кліматичні умови.

На вивчення навчальної дисципліну відведено 180 годин навчальних занять (6,0 кредитів ЕСТS), з яких по 36 год – лекції, 46 лабораторних занять.  Контроль знань та умінь студентів проводиться у формі екзамен.

Робоча програма з дисципліни Овочівництво  для здобувачів ступеня вищої освіти «Бакалавр» зі спеціальності -201 Агрономія (молод.спец)

Робоча програма з дисципліни Овочівництво та баштанництво для здобувачів ступеня вищої освіти «Бакалавр» зі спеціальності 201 «Агрономія»

Силабус з дисципліни Овочівництво та баштанництво для здобувачів ступеня вищої освіти «Бакалавр» зі спеціальності 201 «Агрономія»

Курс лекцій з дисципліни Овочівництво та баштанництво для здобувачів ступеня вищої освіти «Бакалавр» зі спеціальності 201 «Агрономія»

Методичні вказівки з дисципліни Овочівництво та баштанництво для здобувачів ступеня вищої освіти «Бакалавр» зі спеціальності 201 «Агрономія»