8-9 жовтня у стінах Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного відбулася міжвузівська науково-практична конференція «Інноваційні аспекти виробництва плодоовочевої продукції». Конференція була організована кафедрою плодоовочівництва, виноградарства та біохімії за підтримки проекту UHBDP. Її учасниками стали близько 120 студентів чотирьох аграрних університетів: Одеського, Херсонського державних аграрних університетів, Миколаївського національного аграрного університету і ТДАТУ.IMG_20191008_095603

З привітальним словом до учасників конференції звернувся проректор з навчально-педагогічної роботи, к.т.н. О.П. Ломейко та завідувач кафедри плодоовочівництва, виноградарства та біохімії, к.с.г.н. М.О. Колесніков. Програма конференції передбачала проведення пленарного засідання, на якому виступили з доповідями керівники провідних агропідприємств та науковці

(І. Бандура, ТОВ НВП «Грибний лікар»; А. Тиховод, ТОВ «АФ Ольвія»; С. Каліман ФГ «Таврія-Скіф»; Т. Малюк, П. Бондаренко, МДСС ім. М.Ф. Сидоренко, Д. Кравцов, консультант з питань раціонального природокористування). В ході дискусії обговорювалися питання впровадження сучасних та оптимізація існуючих технологій в плодоовочівництві.

Після перерви робота була продовжена в секційних засіданнях, на яких було заслухано доповіді студентських наукових розробок в галузі плодоовочівництва та виноградарства. Тематика секційних засідань охоплювала сучасні інтенсивні технології вирощування плодових культур, інноваційні технології в овочівництві закритого та відкритого ґрунту, фізіолого-біохімічні основи підвищення врожайності та якості плодоовочевої продукції та винограду, селекцію та сортовивчення у плодоовочівництві і виноградарстві, органічне виробництво плодоовочевої продукції та винограду, перспективні напрямки переробки,  зберігання та забезпечення якості плодоовочевої продукції та винограду.IMG_20191008_123607

Гостям нашого університету було запропоновано екскурсію до видатної пам’ятки мелітопольщини «Кам’яної могили». На дружній вечері студенти з інших навчальних закладів познайомилися з студентським активом факультету агротехнології та екології, який провів цікаву екскурсію  нашим містом.

Метою роботи конференції також було ознайомлення студентської молоді з практичним досвідом та реальним виробництвом в галузі плодоовочівництва. В рамках конференції учасники відвідали декілька господарств. Серед них: ТОВ НВП «Грибний лікар», ТОВ ВКФ «Мелітопольська черешня», ФГ «Демура», ТОВ «Блекси Фрут Компані». До уваги студентів було представлено промислову технологію приготування грибних субстратів та вирощування гриба печериці, в садах студенти ознайомилися з тонкощами вирощування черешні за італійською та UFO-технологіями, а також технологіями утримання ґрунту в яблуневих садах, особливостями вирощування та зберігання овочів. Від присутніх надходило багато запитань від тривіальних операцій в саду (обрізування, захист від хвороб та шкідників, полив) до впровадження новітніх технологій в інтенсивних насадженнях. Дякуємо керівникам господарств І.І. Гринців, М.І. Демурі, В.І. Мікуліну, В.М. Севастьяновичу. за цікаву інформацію та можливість ознайомитися з інноваційними технологіями в плодоовочівництві.IMG_20191008_092918 (1)

За підсумками роботи конференції видано збірник матеріалів конференції до якого було подано 46 тезисів, а всі учасники отримали сертифікати.