Вчені факультету агротехнологій та екології ТДАТУ зареєстрували черешневий бренд «Cherry&Sweets».

Ні для кого не секрет, що Мелітополь – черешнева столиця України. Серед сезонних літніх ягід, черешня, мабуть, найулюбленіша. На щастя, насолоджуватися цією соковитою та смачною ягодою можна цілий рік.

Така можливість у мелітопольців з’явилася, зокрема, завдяки вченим факультету агротехнологій та екології Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, які шукають альтернативні шляхи для збереження плодів черешні як у свіжому, так і переробленому вигляді. Переробці черешневої продукції присвячено наукову роботу декана факультету АТЕ Ірини Іванової.

У березні минулого року у ТДАТУ пройшла розширена дегустація черешневих делікатесів, під час якої вдалося відібрати найкращі зразки продукції для подальшого просування.

Наступним етапом, у рамках наукової роботи, стала реєстрація бренду “Cherry&Sweets”. Нині у фінальній стадії патентування торгової марки. Виробництво джемів та цукатів здійснюється у промислових умовах на одному з підприємств міста. Для цього знадобилася, безумовно, закупівля необхідного обладнання та сировини.

Водночас, в Університеті паралельно продовжують вивчати можливості переробки черешні та націлені на виробництво нових видів продукції.

Як зазначила Ірина Іванова, створюються солодощі з найкращих сортів черешні української та зарубіжної селекції.
«Для їхнього виробництва використовуються тільки природні консерванти. Цукати з черешні готують за загальноприйнятою технологією – насичують ягоди цукровим сиропом. А завдяки «особливим» компонентам мелітопольські цукати мають більш насичений смак та аромат. У джемах більша частина цукру замінена стевією, тому їх сміливо можна назвати низькокалорійними та вводити до раціону дієтичного харчування», – каже Ірина Іванова.

У перспективі, як зазначає Ірина Іванова, черешневі ласощі можна буде спробувати у ресторанах міста, якщо вони розроблять відповідне меню – черешня може використовуватись у якості компонентів окремих десертів та напоїв. Поки черешневі делікатеси можна спробувати як самостійні продукти.

Редакційно-видавничий відділ