Мета. Полягає у підготовці здобувачів до виробничо-технічної, проектно-конструкторської і дослідницької діяльності, пов’язаної із створенням нових конструкцій машин та апаратів або модернізації існуючого обладнання, використання і систематизації знань, отриманих в результаті фундаментальної підготовки з природничо-наукових і загально професійних дисциплін для вирішення інженерних завдань, придбанні знань наукових принципів апаратно-технологічного оформлення процесів, оцінки основних техніко-економічних характеристик устаткування, освоєння сучасних методик розрахунку конкретного виду устаткування харчового підприємства.
Завдання: Вивчення методики проектування та інженерного розрахунку параметрів основних типів технологічного обладнання; вивчення принципових схем, будови, особливостей експлуатації і допустимих навантажень на технологічне устаткування; аналіз шляхів розробки конструкцій нового устаткування і перспективного напряму його удосконалення; рішення проблемних завдань і питань, пов’язаних з розрахунком і конструюванням машин та апаратів; аналіз стану і динаміці показників, що впливають на якість роботи технологічного устаткування.
В результаті вивчення дисципліни „Розрахунки і конструювання в машинобудуванні“ студенти мають бути підготовлені до вирішення професійних завдань в галузі конструювання обладнання.
а) виробничо-технологічна діяльність:
– організація і ефективне здійснення контролю параметрів технологічних процесів;
– ефективне використання устаткування, відповідних алгоритмів і програм розрахунків параметрів технологічного процесу;
– аналіз виробничих ситуацій, рішення проблемних завдань і питань.
б) організаційно-управлінська діяльність:
– організація роботи колективу виконавців, ухвалення управлінських рішень;
– знаходження компромісів між різними вимогами (вартість, якість, термін служби устаткування) при плануванні і визначення оптимального рішення;
– оцінка виробничих і невиробничих витрат на придбання устаткування;
– здійснення технічного контролю по експлуатації машин і апаратів.
в) науково-дослідна діяльність:
– аналіз стану і динаміка показників надійності і довговічності устаткування;
– створення теоретичних моделей устаткування, що проектується, які дозволяють прогнозувати його продуктивність і витрати енергії;
– розробка планів, програм і методик проведення досліджень, експериментальних зразків устаткування;
– аналіз і оптимізація процесів точність, що забезпечують, і якість експериментальних досліджень;
– пошуки шляхів і розробка нових методів досліджень та випробувань.
г) проектно-конструкторська діяльність:
– формування цілей проекту, програми рішення конструкторських завдань, критеріїв і показників досягнення цілей, побудова структури їх взаємозв’язків, виявлення пріоритетів рішення конструкторських проблем;
– розробка узагальнених варіантів вирішення проблеми, аналіз цих варіантів, прогнозування наслідків;
– розробка конструкторської частини проекту машини або апарату і розрахунок найбільш навантажених елементів на міцність;
– використання інформаційних технологій при розрахунку і конструюванні нового або вдосконаленого устаткування.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
– основні проблеми науково-технічного розвитку техніки харчової промисловості;
– технологічне устаткування галузі (класифікація, пристрій, особливості експлуатації, шляху і перспективи вдосконалення устаткування, машин і апаратів);
– передові методи ремонту технологічного устаткування;
– проблеми раціонального використання сировинних, енергетичних і інших видів ресурсів;
– специфіку організації і проведення монтажних робіт устаткування харчових підприємств;
– проблеми поліпшення якості продукції;
– основи проектування технологічного устаткування і ліній;
– прогресивні методи експлуатації технологічного устаткування;
– методики по оцінки причин відмови машин, виникнення дефектів і браку продукції, що випускається;
– методи розрахунку і конструювання робочих органів і інших вузлів машин;
– методики розрахунку техніко-економічної ефективності машин і апаратів.
вміти:
– застосовувати теоретичні знання до рішення практичних інженерних завдань;
– розраховувати і конструювати окремі вузли і агрегати машин і апаратів;
– знаходити оптимальні і раціональні технічні режими роботи устаткування;
– вибирати технологічне устаткування за основними параметрами;
– оцінювати технічний стан машини, виконувати основні розрахунки і складати необхідну технічну документацію, проектувати і конструювати технологічне устаткування галузі;
– проводити теоретичні і експериментальні дослідження в області технологічного устаткування і машин з використанням сучасних методів планування експерименту, засобів обчислювальної техніки;
– удосконалювати і оптимізувати діюче технологічне устаткування на основі аналізу якості сировини і вимог до кінцевої продукції;
– створювати технологічне устаткування, що характеризується відсутністю шкідливих речовин, що викидаються в довкілля з поліпшеною системою очищення повітря і води від шкідливих домішок з використанням засобів автоматичного контролю за довкіллям;
– розробляти заходи по ліквідації виникаючих дефектів працюючих машин.
Студент повинен отримати навички:
– технічного контролю стану технологічного устаткування, розробки технічної документації по дотриманню режиму роботи обладнання;
– виконання стандартних випробувань за визначенням фізико-механічних показників матеріалів, які використовуються для виготовлення робочих органів;
– проведення розрахунків і конструювання типових вузлів технологічного устаткування, знаходження шляхів модернізації устаткування з метою підвищення якості продукції і зниження питомих витрат на виробництво.
РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА
Базова
- Харламов С. В. Практикум по расчету и конструированию машин и апаратов пищевых производств./ С. В. Харламов – Ленинград: ВО Агропромиздат, 1991. – 256 с.
- Практикум по основам расчета и конструирования машин и аппаратов перерабатывающих производств./ В.М. Зимняков, И.В. Назаров, А.И. Удовкин, С.В. Щербина – Пенза: Пензенская ГСХА, 2003. – 213 с.
- Практикум по курсу “Технологическое оборудование”./А.Н. Остриков,М.Г. Парфенопуло, А.А.Шевцов – Воронеж: Воронежская государственная технологическая академия, 1999. – 424 с.
- Розрахунки обладнання підприємств переробної і харчової промисловості. / В.Г. Мирончук, Л.О. Орлов, А.І. Українець, та інші. – Вінниця: Нова книга, 2004. – 288.
- Ялпачик В.Ф. Розрахунки обладнання харчових виробництв. Навчальний посібник. / В.Ф. Ялпачик, С.Ф. Буденко, Ф.Ю. Ялпачик, О.В. Гвоздєв та ін. – Мелітополь. Видавницький будинок Мелітопольської міської друкарні. 2014. – 264 с.
- Обладнання підприємств переробної і харчової промисловості. / І.С. Гулий, М.М. Пушанко, Л.О. Орлов, та інші. – Вінниця: Нова книга, 2001. – 576 с.
Допоміжна
- Технологічне обладнання для переробки продукції тваринництва [Текст] / О.В.Гвоздєв, Ф.Ю.Ялпачик, Ю.П.Рогач, Л.М.Кюрчева. – Суми.: Довкілля, 2004. – 420 с.
- Механізація переробки і зберігання плодоовочевої продукції: Навч. посібник / О.В. Дацишин, О.В. Гвоздєв, Ф.Ю. Ялпачик, Ю.П. Рогач; За ред.. О.В. Дацишина – К.: Мета, 2003. – 288 с.
- Технологічне обладнання зернопереробних та олійних виробництв. / За ред О.В. Дацишина. Навч. Посібник.// О.В. Дацишин, А.І. Ткачук, О.В. Гвоздєв, Ф.Ю. Ялпачик, В.О. Гвоздєв. – Вінниця: Нова книга, 2008. – 488 с.
- Гвоздєв О.В. Машини та обладнання хлібопекарського виробництва: Підручник / О.В. Гвоздєв, Ф.Ю. Ялпачик, В.О. Олексієнко – Мелітополь: ТОВ «Видавничий будинок ММД», 2010. – 312 с.
- Решетов Д.Н. Детали машин. -4-е узд. перераб. и дополн.,/ Д.Н. Решетов
-М:, Машиностроение, 1989. -496 с. - Проектирование механических передач. Учебно-справочное пособие для вузов / авт. Чернавский С.А. Снесарев Г.А., Козинцев Б.С и другие. 5-е издание.- М.: Машиностроение,1985.- 496 с.
- Расчет и проектирование деталей машин Ч.1. Киркач Н.Ф., Баласанян Р.А. – 2-е изд. перераб. и доп. – Харьков: Высшая школа, 1987-136 с.
ІНФОРМАЦІЙНІ РЕСУРСИ
- Наукова бібліотека ТДАТУ http://www.tsatu.edu.ua/biblioteka/
- Література та електронні ресурси методичного кабінету кафедри ОПХВ імені професора Ф.Ю. Ялпачика
- Сайт кафедри ОПХВ імені професора Ф.Ю. Ялпачика http://www.tsatu.edu.ua/ophv/
- Освітній портал ТДАТУ http://op.tsatu.edu.ua/login/index.php
- Інформаційно-пошукова правова система “Нормативні акти України(НАУ)” http://www.nau.ua
- Internet ресурси.
СИЛАБУС з навчальної дисципліни «МАШИНОБУДУВАННЯ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ»
ЛЕКЦІЯ 1 ТЕМА:СТРУКТУРНІ ЕЛЕМЕНТИ МАШИН, АПАРАТІВ І ПОТОКОВИХ ЛІНІЙ
ЛЕКЦІЯ 2 ТЕМА: ЗАГАЛЬНА КЛАСИФІКАЦІЯ І ПРАВИЛА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ОБЛАДНАННЯ
ЛЕКЦІЯ 3 ТЕМА: СТАДІЇ КОНСТРУЮВАННЯ І ОСНОВНІ ПОКАЗНИКИ МАШИН
ЛЕКЦІЯ № 4 ТЕМА: НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ ОБЛАДНАННЯ ПОТОКОВО- ТЕХНОЛОГІЧНИХ ЛІНІЙ
Завдання діагностики з дисципліни «Машинобудування харчової промисловості» Варіант 1
Завдання діагностики з дисципліни «Машинобудування харчової промисловості» Варіант 2
Завдання діагностики з дисципліни «Машинобудування харчової промисловості» Варіант 3
Завдання діагностики з дисципліни «Машинобудування харчової промисловості» Варіант 4