З 16 по 18 травня 2018 р. в Таврійському державному агротехнологічному університеті на кафедрі Обладнання переробних і харчових виробництв імені професора Ф.Ю.Ялпачика відбувся II етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Обладнання переробних і харчових виробництв».
В ІІ етапі Олімпіаді прийняли участь 115 переможців І етапу, який проводився у кожному із 14 вищих навчальних закладів, що відрядили своїх представників для участі в фінальному етапі. Зокрема, це
Вінницький національний аграрний університет;
Дніпровський державний аграрно-економічний університет;
Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського;
Луцький національний технічний університет;
Львівський національний аграрний університет;
Миколаївський національний аграрний університет;
Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»;
Національний університет харчових технологій;
Таврійський державний агротехнологічний університет;
Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя;
Український державний хіміко-технологічний університет;
Харківський державний університет харчування та торгівлі;
Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка;
Центральноукраїнський національний технічний університет.
Учасники змагались у застосуванні здобутих у процесі навчання знань, умінь і навичок, а також у професійній підготовці майбутніх фахівців зі спеціальності «Обладнання переробних і харчових виробництв». Журі Олімпіади відзначило високий рівень учасників Олімпіади, причому не тільки при виконанні письмових і тестових завдань, а і при виконанні графічної частини, що свідчить про значну увагу до практичної підготовки здобувачів вищої освіти.
Олімпіада складалась з трьох турів:
Виконання письмового завдання, яке включало питання класифікації, конструкції та теоретичних основ розрахунку обладнання переробних і харчових виробництв.
Виконання комп’ютерних тестових завдань.
Креслярсько-графічна частина – виконання робочого креслення деталі з використанням комп’ютерного програмного забезпечення.
Перевіривши роботи конкурсантів, журі Олімпіади вирішило розподілити місця наступним чином та нагородити дипломами:
І місце – Шац Віктор Михайлович, Таврійський державний агротехнологічний університет;
ІІ місце:
Чаплюн Дмитро Олександрович, Харківський державний університет харчування та торгівлі;
Стахів Олег Богданович, Національний університет харчових технологій;
Небога Антон Олександрович, Центральноукраїнський національний технічний університет;
Сорочук Владислав Вікторович, Луцький національний технічний університет.
ІІІ місце:
Лебідь Михайло Романович, Таврійський державний агротехнологічний університет;
Гвозденко Дмитро Ігорович, Миколаївський національний аграрний університет;
Бабаєв Ігор Олександрович, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка;
Островчук Олена Олександрівна, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського.
Близько третини кращих студентів, що приймали участь в Олімпіаді, були нагороджені грамотами за різними номінаціями.
За час проходження олімпіади студенти та керівники делегацій ознайомились із матеріальною та навчально-методичною базою кафедри «Обладнання переробних і харчових виробництв імені професора Ф.Ю.Ялпачика» ТДАТУ, яка є однією з найкращих в Україні за цією спеціальністю та налічує десятки одиниць діючого лабораторного обладнання. Гості мали змогу побачити обладнання в роботі та продегустувати готову продукцію: хліб і борошняні кондитерські вироби, пончики, чіпси, ковбаси, чебуреки, вершкове та фруктове морозиво, вершкове масло, сир, бринзу та багато чого іншого.
Крім виконання завдань Олімпіади і ознайомлення з університетом та містом всі бажаючі конкурсанти та представники вищих навчальних закладів – учасників Олімпіади мали змогу:
– відвідати спортивно-оздоровчий комплекс університету «Салют», розташований на мальовничому узбережжі Азовського моря в с.м.т. Кирилівка;
вболівати за команду факультету ІКТ у фіналі КВК на кубок ректора ТДАТУ;
взяти участь у акції «День вишиванки у ТДАТУ».
Корисна для майбутніх фахівців та насичена подіями всеукраїнська студентська олімпіада з Обладнання переробних і харчових виробництв залишила надзвичайно приємні враження у всіх учасників. Гостинний Таврійський університет чекає нової зустрічі з учасниками Олімпіади наступного року!