28.04.2021 р., в дистанційному режимі відбулась міжнародна конференція з питань вирощування екологічно чистої продукції тваринництва і переробки молока, організована федерацією з організації стажування студентів у Франції.

В конференції прийняли участь 54 представники закладів вищої освіти України та закордонні колеги. Від нашого університету були присутні викладачі кафедр «Обладнання переробних і харчових виробництв імені професора Ф.Ю. Ялпачика», «Харчових технологій та готельно-ресторанної справи», здобувачі вищої освіти освітнього ступеню «Магістр» і “Доктор філософії” спеціальності 133 «Галузеве машинобудування», студенти спеціальностей 181 «Харчові технології» та 208 «Агроінженерія».

В ході конференції президент федерації з організації стажування студентів у Франції Філіп Генет і Жан-Марк Рессеган розповіли про умови та обладнання для вирощування поголів’я крупної рогатої худоби та кіз. Були презентовані екологічно чисті продукти, які мають ідентифікаційний товарний знак якості Європейського союзу АОР. На відеоролику, який був представлений глядачам, показано звичайні будні на фермі, котра була започаткована ще вкінці 18 століття, але зараз оснащена новітнім обладнанням з високим рівнем автоматизації і дає можливість контролювати технологічний процес на всіх етапах.

Наприкінці зустрічі Філіп Генет, як відповідальний за аграрне стажування студентів, запросив наших здобувачів прийняти участь в проекті стажування, набути цінний досвід виробничої діяльності в сфері механізації тваринництва на високоефективних підприємствах Франції.

Цікава доповідь викликала ряд питань щодо технологій та обладнання для виробництва екологічно чистої продукції, на які Філіп і Жан-Марк люб’язно відповіли. Також намітились шляхи подальшої співпраці з нашим закладом вищої освіти в плані надання інформації про інноваційні технології та обладнання для виробництва продукції тваринництва.

Вадим ОЛЕКСІЄНКО

доцент кафедри ОПХВ імені професора Ф.Ю. Ялпачика