16-17 травня 2019 р. в Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного відбувся II етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Обладнання переробних і харчових виробництв».

У ІІ етапі Олімпіаді прийняли участь понад 100 студентів із 16 закладів вищої освіти України:

  • Вінницький національний аграрний університет;
  • Дніпровський державний аграрно-економічний університет;
  • Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського;
  • Луцький національний технічний університет;
  • Львівський національний аграрний університет;
  • Миколаївський національний аграрний університет;
  • Національний університет біоресурсів і природокористування України;
  • Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»;
  • Національний університет харчових технологій;
  • Одеська національна академія харчових технологій;
  • Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного;
  • Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя;
  • ДВНЗ Український державний хіміко-технологічний університет;
  • Харківський державний університет харчування та торгівлі;
  • Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка;
  • Центральноукраїнський національний технічний університет.

Учасники змагались у застосуванні здобутих у процесі навчання знань, умінь і навичок, а також у професійній підготовці майбутніх фахівців зі спеціальності «Обладнання переробних і харчових виробництв». Журі Олімпіади відзначило високий рівень учасників Олімпіади, причому не тільки при виконанні письмових і тестових завдань, а й при виконанні графічної частини, що свідчить про значну увагу у закладах вищої освіти до практичної підготовки здобувачів.

Завдання Олімпіади включали проведення трьох турів:

  1. Виконання письмового завдання на знання теоретичних основ профілюючих дисциплін.
  2. Виконання комп’ютерних тестових завдань зі спеціальності;
  3. Креслярсько-графічна частина – виконання робочого креслення деталі з використанням комп’ютерного програмного забезпечення.

Результати виконання завдань Олімпіади оцінювало журі у складі: Самойчук К.О. – голова журі, д.т.н., доцент, в.о. завідувача кафедри обладнання переробних і харчових виробництв імені професора Ф.Ю. Ялпачика Таврійського ДАТУ ім. Д. Моторного, Мирончук В.Г. – д.т.н, професор, завідувач кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування НУХТ (м. Київ), Богомолов О.В. – д.т.н, професор, завідувач кафедри обладнання та інжинірингу переробних та харчових виробництв Харківського НТУСГ ім. П. Василенка, Голячук С.Є. – к.с.г.н., доцент, завідувач кафедри технологій і обладнання переробних виробництв Луцького НТУ, Васильковський О.М. – к.т.н., доцент кафедри сільськогосподарського машинобудування Центральноукраїнського НТУ (м. Кропивницький), Марченко Д.Д. – доцент кафедри тракторів та сільськогосподарських машин, експлуатації і технічного сервісу Миколаївського НАУ, Олексієнко В.О. – к.т.н., доцент кафедри обладнання переробних і харчових виробництв імені професора Ф.Ю. Ялпачика Таврійського ДАТУ ім. Д. Моторного, Верхоланцева В.О. – к.т.н., доцент кафедри обладнання переробних і харчових виробництв імені професора Ф.Ю. Ялпачика Таврійського ДАТУ ім. Д. Моторного, Циб В.Г. – старший викладач кафедри обладнання переробних і харчових виробництв імені професора Ф.Ю. Ялпачика Таврійського ДАТУ ім. Д. Моторного.

Перевіривши роботи конкурсантів, журі визначили переможців ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Обладнання переробних і харчових виробництв» та нагородили дипломами:

Диплом І ступеня:

  • Чердаклієв Артем Андрійович, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного.

Дипломи ІІ ступеня:

  • Курило Андрій Олександрович, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка;
  • Бондаренко Гліб Ігорович, Національний університет біоресурсів і природокористування України;
  • Поздняков Олександр Костянтинович, Львівський національний аграрний університет;
  • Віхоть Дмитро Петрович, Національний університет харчових технологій;
  • Старков Віталій Олексійович, Харківський державний університет харчування та торгівлі.

Дипломи ІІІ ступеня:

  • Подфігурний Денис Дмитрович, Центральноукраїнський національний технічний університет.
  • Щербаков Дмитро Володимирович, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного;
  • Богданович Роман Вікторович, Луцький національний технічний університет;
  • Карабут Владислав Юрійович, Миколаївський національний аграрний університет;
  • Худик Олег Ігорович, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя;
  • Осипов Євген Володимирович, Дніпровський державний аграрно-економічний університет;

Кращі студенти, які приймали участь в Олімпіаді, були нагороджені грамотами за різними номінаціями.

Традиційно в рамках Олімпіади був проведений конкурс на кращі бакалаврські дипломні проекти та магістерські роботи. Журі конкурсу визначило кращих за номінаціями та нагородило переможців дипломами.

За час проходження олімпіади студенти та керівники делегацій ознайомились із матеріальною та навчально-методичною базою кафедри «Обладнання переробних і харчових виробництв імені професора Ф.Ю. Ялпачика», яка є однією з найкращих в Україні за даною спеціальністю та налічує десятки одиниць діючого лабораторного обладнання. Гості мали змогу побачити обладнання в роботі та продегустувати готову продукцію: хліб, пончики, чіпси, чебуреки, ковбасу, солоне та копчене сало, бринзу, згущене молоко, вершкове масло, поп-корн, вершкове та фруктове морозиво. Учасники олімпіади достойно оцінили новий безалкогольний напій «Смак лимона», люб’язно представлений офіційним партнером Олімпіади ПП «Діміорс».

Крім того, учасники Олімпіади і представники вищих навчальних закладів мали можливість ознайомитись з визначними місцями міста, прийняти участь у святі «День вишиванки» та марш-параді «Таврійські сурми». Особливо яскраві емоції отримали гості нашого університету від відпочинку на узбережжі Азовського моря в смт. Кирилівка на спортивно-оздоровчому комплексі «Салют».

Корисна для майбутніх фахівців та насичена подіями Всеукраїнська студентська олімпіада зі спеціальності «Обладнання переробних і харчових виробництв» залишила надзвичайно приємні враження у всіх учасників.

Оргкомітет висловлює подяку офіційним партнерам Олімпіади ТОВ «РУСЛАН-КОМПЛЕКТ», КТ “ЖЕЛЄВ С.С. І КОМПАНІЯ “МЕЛІТОПОЛЬСЬКОГО ЕЛЕВАТОРА” та ПП «ДІМІОРС» за підтримку надану під час організації та проведення ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Обладнання переробних та харчових виробництв».

 

Керівництво університету бажає подальших наукових досягнень всім учасникам Олімпіади та наголошує, що двері нашого навчального закладу завжди відкриті для шановних гостей!