Фізіологія польових культур ставить за мету вивчення особливостей фізіологічних процесів організмів сільськогосподарських культур в онтогенезі та їх залежності від зовнішніх факторів, продукційний процес, тобто процес формування врожаю та вплив факторів на цей процес. Дана дисципліна тісно зв’язана з технології вирощування, зберігання та переробки сільськогосподарської продукції..
В результаті вивчення курсу студент повинен знати:
– фізіологічні показники продуктивності рослинного організму:
– методи регулювання фізіологічними процесами в онтогенезі з метою підвищення урожайності та покращання якості продукції;
– шляхи підвищення ефективності використання кліматичних та ґрунтових ресурсів зеленими рослинами в агрофітоценозі;
– – фізіологічні основи селекції рослин та фізіолого-біохімічні тестери прогнозування біологічних властивостей посівного матеріалу;
– оптимальні значення основних фітометричних показників окремої рослини та посіву загалом (агрофітоценозу) в конкретні етапи органогенезу або фази росту і розвитку основних сільськогосподарських культур;
– умови ефективного використання факторів росту і розвитку рослин (світла, тепла, води, повітря, мінеральних сполук) та засоби управління продукційним процесом формування врожаю, враховуючи конкретні ресурси господарства;
вміти:
– оцінювати фізіологічний стан посівів і створювати всі умови для успішного їх росту, розвитку та формування максимально можливого врожаю;
– визначати основні фітометричні показники окремої рослини і посіву загалом, а також градієнт лімітуючих факторів їх росту і розвитку:
– розробляти заходи і визначати засоби оптимізації умов використання рослинами факторів їх життя та ресурсів господарства:
– контролювати продукційний процес посіву, прогнозувати хід та управляти формуванням врожаю за допомогою біохімічних та біометричних показників посіву.
Курс лекцій з дисципліни “ФІЗІОЛОГІЯ ПОЛЬОВИХ КУЛЬТУР” спеціальність 201 – Агрономія
Методичні вказівки до практичних робіт з дисципліни “Фізіологія польових культур”