Дисципліна «Сільськогосподарська мікробіологія» є теоретичною основою агрономічних дисциплін і в останні роки досягла значних успіхів у вирішенні проблем загальної біології, біотехнології, імунології, геронтології, генетики, охорони навколишнього середовища та ін.
Мікробіологія вивчає морфологію, систематику, фізіологію і біохімію найдрібніших і найбільш поширених в природі, невидимих для неозброєного ока живих організмів, які за своїми розмірами дістали назву мікроорганізмів, або мікробів. Завдяки діяльності мікроорганізмів відбувається кругообіг речовин у природі, обумовлюєтьсяродючість грунтів, забезпечується жіттєдіяльність людей, тварин і рослин.
Метою курсу є оволодіннятеоретичнимим основами загальної і сільськогосподарської мікробіології, вивчення найважливіших мікробіологічних процесів, які відбуваються в природі, і зокрема, в грунті та при переробці сільськогосподарської сировини з тим щоб навчитися цілеспрямовано управляти діяльністю мікроорганізмів на користь людини; практично впливати на окремі біологічні групи бактерій для підвищення родючості грунтів та продуктивності сільськогосподарських культур.
В результаті вивчення хімічних дисципліни студент повинен
знати:
-морфологію, ситематику фізіологію і біохімію мікрорганізмів;
-суть найважливіших мікробілогічних процесів що відбуваються в природі;
-значення мікроорганізмів у виробництві, зберіганні та первинній переробці продукції рослинництва.
вміти:
-управляти мікробіологічними процесами, які проходять у грунті і впливають на його родючість;
-позитивно впливати на життєдіяльність корисних мікрорганізмів у посівах сільськогосподарських культур та при виробництві різних речовин, що базуються на промисловому використанні мікрорганізмів;
-управляти мікробіологічними процесами при одержанні біолгічно активних речовин і енергії;
-застосовувати знання з курсу мікробіології при розробці заходів захисту сільськогосподарських культур від грибкових, бактеріальних і вірусних хвороб.
Методичні вказівки до самостійної роботи з дисципліни “Мікробіологія” для здобувачів ступеня вищої освіти Бакалавр зі спеціальності 201 – Агрономія