Метою дисципліни «Стандартизація та управління якістю плодоовочевої продукції» є формування знань та практичних вмінь з питань методичних основ стандартизації та контролю якості с/г продукції.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:
– теоретичні основи стандартизації;
– основи управління якістю продукції;
– методи визначення якості продукції плодоовочевої продукції;
– показники якості, які закладені у чинних нормативних документах на різні види плодоовочевої продукції;
– основи сертифікації продукції рослинництва;
вміти:
– користуватись навчальною, методичною та науковою літературою зі стандартизації;
– застосовувати необхідні методи для визначення якості продукції;
– визначати якість продукції (цільове призначення);
– застосовувати на виробництві різні види контролю;
– практично застосовувати в конкретних умовах виробництва чинні нормативні документи;
– готувати партії продукції до процедури сертифікації.
Робочі програми:
Програма навчання здобувачів ВО – СИЛАБУС:
Лекції з дисципліни:
- Лекція 1.ТЕОРЕТИЧНІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ОСНОВИ СТАНДАРТИЗАЦІЇ В УКРАЇНІ
- Лекція 2.МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ СТАНДАРТИЗАЦІЇ
- Лекція 3.КВАЛІМЕТРІЯ – НАУКОВА ОСНОВА ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ
- Лекція 4.СТАНДАРТИЗАЦІЯ МЕТОДІВ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ПРАЦІ І ПРОДУКЦІЇ
- Лекція 5.УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРАЦІ ТА ПРОДУКЦІЇ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ
- Лекція 6.ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ВІТЧИЗНЯНИЙ ТА ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ
- Лекція 7.ОСНОВИ СЕРТИФІКАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ
- Лекція 8.Правові і економічні аспекти стандартизації та управління якістю продукції рослинництва
Практичні роботи:
- Пр.1 Особливості стандартизації плодових сім’ячкових та кісточкових культур
- Пр.2 Показники якості, стандартизація винограду, тропічних і цитрусових культур
- Пр.3 Особливості стандартизації і управління якістю картоплі
- Пр.4 Особливості стандартизації і управління якістю цукрового буряку
- Пр.5 Показники якості, стандартизація плодових томатних овочів
- Пр. 6 Показники якості, стандартизація кавунів та дині
- Пр. 7 Показники якості, стандартизація і сертифікація зерна. Особливості стандартизації і управління якістю пшениці і ячменю
- Пр.8 Особливості стандартизації і управління якістю бобових культур і олійних культур