Метою викладання дисципліни “Системи удобрення” є формування творчих здібностей і системи знань щодо особливостей вибору науково обґрунтованої, раціональної, екологічно безпечної та економічно доцільної системи удобрення сільськогосподарських культур на основі комплексного підходу з урахуванням біології живлення рослин, показників кліматичних умов, параметрів властивостей ґрунтів, властивостей добрив, рівня ресурсного забезпечення господарства для покращення родючості ґрунту, досягнення запланованої врожайності та якості продукції.
Завдання дисципліни полягає у формуванні у студентів системного агрономічного мислення на основі теоретичних знань і практичних навичок щодо використання добрив у сівозмінах, визначення параметрів колообігу елементів живлення з врахуванням зон вирощування і специфіки різних культур та охорони довкілля, реальної оцінки частки впливу добрив на продуктивність культур, розуміння значення науково обґрунтованого внесення добрив для отримання запланованого рівня урожайності та якості продукції.
У результаті вивчення дисциплін студент повинен:
Знати:
- кругообіг та баланс головних поживних речовин в землеробстві;
- прийоми, строки, способи застосування добрив залежно від біологічних властивостей культур, властивостей ґрунту та кліматичних умов;
- методи розрахунку норм та доз застосування добрив для отримання запланованого рівня урожайності культур;
- нормативи витрат органічних та мінеральних добрив для сільськогосподарських культур;
- ефективні системи удобрення в сівозмінах різної спеціалізації у основних ґрунтово-кліматичних зонах країни;
- шляхи хімізації сільського господарства та розвитку агрохімічного обслуговування.
Уміти:
- організовувати дослідження з визначення впливу системи удобрення на формування врожайності сільськогосподарських культур та якість продукції в залежності від особливостей елементів технології вирощування культур, зокрема, сортів, сорто-підщепних комбінувань, зрошення тощо.
- розраховувати норми добрив і систему їх застосування для отримання запланованого врожаю польових, овочевих і плодових культур;
- застосовувати добрива, хімічні меліоранти різними способами на підставі досліду їх використання з урахуванням біологічних особливостей культур, організаційно-господарських та економічних можливостей господарств різних форм власності;
- складати баланс поживних речовин та розробити систему повного забезпечення посів польових, овочевих культур і садів мінеральним живленням та вологою;
- аналізувати ефективність окремих видів та форм добрив при використанні їх під конкретні сільськогосподарські культури на конкретних типах ґрунтів;
- вміти застосовувати добрива сумісно з засобами захисту рослин;
- аналізувати результати хімізації з урахуванням економічних та природоохоронних показників якості;
- запобігати забрудненню біосфери у процесі використання добрив.
Отримати навички: роботи зі спеціальними приладами, документами звітності, добривами, сільськогосподарськими рослинами, ґрунтом.
Робочі програми:
- Робоча програма навчальної дисципліни “Системи удобрення” 3 САГ на 2021-22 н.р.
- Робоча програма навчальної дисципліни “Системи удобрення” 41 АГ на 2021-22 н.р.
Програма навчання здобувачів ВО – СИЛАБУС:
Лекції з дисципліни:
- Лекція 1.СИСТЕМА УДОБРЕННЯ, УМОВИ ЇЇ ЕФЕКТИВНОСТІ
- Лекція 2.ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ МАКРОДОБРИВ
- Лекція 3.СУЧАСНІ ПОЛОЖЕННЯ ЩОДО ХІМІЧНОЇ МЕЛІОРАЦІЇ ГРУНТІВ
- Лекція 4.ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ МІКРОДОБРИВ ПІД СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ КУЛЬТУРИ
- Лекція 5.ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ОРГАНІЧНИХ ДОБРИВ І ГУМІНОВИХ ПРЕПАРАТІВ ПІД СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ КУЛЬТУРИ
- Лекція 6.БАКТЕРІАЛЬНІ ДОБРИВА ТА ДОБРИВА НА ОСНОВІ СИРОВИНИ ПРИРОДНОГО ПОХОДЖЕННЯ
- Лекція 7.ОСНОВНІ УМОВИ ЕФЕКТИВНОСТІ СУЧАСНИХ СИСТЕМ УДОБРЕННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР
- Лекція 8.ВИЗНАЧЕННЯ НОРМ ДОБРИВ ПІД СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСКІ КУЛЬТУРИ
- Лекція 9.ОСНОВНІ УМОВИ ЕФЕКТИВНОСТІ СУЧАСНИХ СИСТЕМ УДОБРЕННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР
- Лекція 10.СТРОКИ І СПОСОБИ ВНЕСЕННЯ ДОБРИВ ПІД СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ КУЛЬТУРИ. ОСОБЛИВОСТІ СИСТЕМИ УДОБРЕННЯ ЗЕРНОВИХ, ЗЕРНОБОБОВИХ ТА КОРЕНЕПЛОДНИХ КУЛЬТУР
- Лекція 11.СТРОКИ ТА СПОСОБИ ВНЕСЕННЯ ДОБРИВ ПІД СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ КУЛЬТУРИ. ОСОБЛИВОСТІ ПОБУДОВИ СИСТЕМИ УДОБРЕННЯ ОЛІЙНИХ, БАШТАННИХ, ПЛОДОВО-ЯГІДНИХ КУЛЬТУР Й ОДНО- ТА БАГАТОРІЧНИХ ТРАВ
- Лекція 12.СУЧАСНІ СИСТЕМИ УДОБРЕННЯ ОВОЧЕВИХ КУЛЬТУР
Лабораторні роботи:
- Лр.1.ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ДОБРИВ
- Лр.2.ВИЗНАЧЕННЯ ДОЗ ВАПНА ПРИ ВАПНУВАННІ КИСЛИХ ГРУНТІВ
- Лр.3.ВИЗНАЧЕННЯ ДОЗ ГІПСУ ПРИ ГІПСУВАННІ СОЛОНЦЕВИХ ГРУНТІВ
- Лр.4.ЯКІСНИЙ АНАЛІЗ МІНЕРАЛЬНИХ ДОБРИВ
- Лр.5.ВИЗНАЧЕННЯ БАЛАНСУ ГУМУСУ У СІВОЗМІНАХ
- Лр.6.ОРГАНІЗАЦІЯ І ТЕХНОЛОГІЯ ЗАГОТІВЛІ, ЗБЕРІГАННЯ І ВНЕСЕННЯ ОРГАНІЧНИХ ДОБРИВ
- Лр.7.ВИЗНАЧЕННЯ НОРМ ВНЕСЕННЯ ДОБРИВ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ПОЛЬОВИХ ДОСЛІДІВ
- Лр.8.ВИЗНАЧЕННЯ НОРМ ВНЕСЕННЯ ДОБРИВ ЗА НОРМАТИВАМИ ЗАТРАТ ЕЛЕМЕНТІВ ЖИВЛЕННЯ НА ОДИНИЦЮ ПРОДУКЦІЇ
- Лр.9.РОЗРАХУНОК НОРМ ВНЕСЕННЯ ДОБРИВ НА ЗАПЛАНОВАНИЙ ВРОЖАЙ
- Лр.10.РОЗРАХУНОК ОЧІКУВАНОГО БАЛАНСУ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН У СІВОЗМІНІ
- Лр.11.СКЛАДАННЯ ЩОРІЧНОГО ПЛАНУ ЗАГОТІВЕЛЬ І ЗАКУПОК ДОБРИВ В ГОСПОДАРСТВІ
- Лр.12.ДІАГНОСТИКА ЖИВЛЕННЯ РОСЛИН І ЗАСТОСУВАННЯ ДОБРИВ
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ для самостійної роботи студентів з навчальної дисципліни «СИСТЕМИ УДОБРЕННЯ»