Іванова Ірина Євгенівна

Посада: Декан факультету агротехнологій та екології,
доцент кафедри рослинництва та садівництва імені професора В.В. Калитки

Базова вища освіта: Закінчила з відзнакою факультет хімії і біології Мелітопольський державний педагогічний інститут в 2000 році за спеціальністю «Біологія і хімія». У 2020 році закінчила ХНАУ ім. Докучаєва та отримала диплом магістра з спеціальності «Садівництво та виноградарство».

Вчене звання: Доцент
У 2011 році отримала вчене звання доцента кафедри «Загальне землеробство» № диплома 12 ДЦ № 026014

Науковий ступінь: Кандидат сільськогосподарських наук
У 2005 році захистила дисертацію у спеціалізованій вченій раді НАУ та отримала науковий ступінь кандидат сільськогосподарських наук. Спеціальність 05.18.03-первинна обробка та зберігання продуктів рослинництва № диплома ДК №033533

Email: iryna.ivanova@tsatu.edu.ua

Ідентифікатори науковця:

Галузь наукових інтересів:

  • сортодослідження плодів кісточкових культур на придатність до заморожування

Досвід наукової та викладацької діяльності: В Таврійському державному агротехнологічному університеті працює з 2005 р. на посаді старшого викладача, а з 2011 року на посаді доцента кафедри «Загальне землеробство».З 2017 р.- на посаді доцента кафедри "Плодоовочівництва, виноградарства та біохімії"

Види і результати професійної діяльності к.с.-г.н.,Іванової І.Є.

Основні наукові праці

ПЕРЕЛІК Іванова І.Є. Біохімічні показники якості плодів черешні раннього строку достигання в умовах Півдня України. ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. присвяч. 100-річчю від дня заснування агрономічного ф-ту «Інноваційні технології у рослинництві: проблеми та їх вирішення». м. Житомір, Поліський національний університет, 2-3 червня 2022 р. С. 286–289.

T. Gerasko, S. Pyda, Yu. Paschenko, I. Ivanova, L. Pokoptseva, T. Tymoshchuk. Content of biologically active substances in sweet cherry fruits at different stages of fruit development in the conditions of the living mulch. Agronomy Research 20(X), xxx–ccc, 2022.

Ivanova, М. Serdyuk, V. Malkina, О. Tonkha, O. Tsyz, B. Mazur, A. Shkinder-Barmina, T. Herasko, O. Havryliuk. Cultivar features of polyphenolic compounds and ascorbic acid accumulation in the cherry fruits (Prunus cerasus L.) in the Southern Steppe of Ukraine. Agronomy Research 20(X), xxx–ccc, 2022. https://doi.org/10.15159/AR.22.065.

Ivanova І., Serdyuk М., Malkina V., Tymoshchuk T., Vorovka M., Mrynskyi I., Adamovych A. Studies of the impact of environmental conditions and varietal features of sweet cherry on the accumulation of vitamin C in fruits by using the regression analysis method. Acta agriculturae Slovenica. 2022. Vol. 118 (2). 1–12. doi: 10.14720/aas.2022.118.2.2404.

Ivanova I., Serdiuk M., Malkina V., Bandura I., Kovalenko I., Tymoshchuk T., Tonkha O., Tsyz O., Shkinder-Barmina A, Verkholantseva V., Palianychka N., Mushtruk M., Rozbytska T. Factorial analysis of taste quality and technological properties of cherry fruits depending on weather factors. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2022, 16, 341–355. https://doi.org/10.5219/1776/

Bandura I., Sikhuemhen Omoanghe S., Kulik, A., Bisko N., Serduik M., Khareba V., Khareba, O., Ivanova I., Priss O., Tsyz O., Makohon S., Chausov S. Mushroom fruiting body yield and morphological characteristics from different strains of Pleurotus eryngii. Journal of Applied Biology and Biotechnology. 2022. Vol. 10(01), PP. 1-8. DOI: 10.7324/JABB.2021.100101/

Ivanova I., Serdyuk M., Malkina V., Tymoshchuk T., Shkinder-Barmina A. Assessment of the influence of weather factors on the quantitative indicators of sweet cherry fruits by Ridge regression. Scientific Horizons. Vol. 25(5), 60–73. DOI: 10.48077/scihor.25(5).2022.60-73.

Tatyana Gerasko, Svitlana Pyda, Iryna Ivanova, Effect of Living Mulch on Soil Conditions and Morphometrical Indices of Sweet Cherry Trees, International Journal of Applied Agricultural Sciences. Vol. 7, No. 1, 2021, pp. 50-56. doi: 10.11648/j.ijaas.20210701.14

Іванова І.Є., Сердюк М.Є., Шкіндер-Барміна  Г.М., Кривонос. І.А. Вплив абіотичних чинників на формування смакових якостей плодів вишні. Збірник наукових праць Уманського НУС. Ч. 1: Сільськогосподарські та технічні науки Умань: - Видавничо-поліграфічний центр «Візаві», 2020. Вип. 96. С.416- 432.

Іванова І. Є., Сердюк М. Є., Кривонос І. А., Єременко О.А., Тимощук Т. М. Формування смакових якостей плодів черешні під впливом погодних чинників.Наукові горизонти Scientific Horizons, 2020. Вип. № 04 (89) С. 72-81.

Сердюк М. Є., Іванова І. Є., Малкіна В. М., Кривонос І. А., Тимощук Т. М., Євстафієва К. С.Формування сухих розчинних речовин у плодах черешні під впливом абіотичних факторів. Наукові горизонти Scientific Horizons 2020. Вип. № 03 (88). doi:10.33249/2663-2144-2020-88-3-127-135 .

Герасько Т.В., Єременко О.А., Іванова І.Є.,Покопцева Л.А.Показники продуктивності черешні за сумісного вирощування з лікарськими рослинами.  Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет». Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2020. Вип. 113. С.35-40.

Іванова І.Є., Сердюк М.Є., Малкіна В.М., Коваленко І.М. Оцінка впливу погодних чинників на урожайність кісточкових культур в контексті ефективного управління садівництвом в умовах Півдня Степової зони України. Abstracts of III International Scientific and Practical Conference. Osaka, Japan. 27-29 November 2019. С. 191-202.

Іванова І.Є., Герасько Т.В., Долгова С.В. Аналіз біохімічного складу свіжих та свіжозаморожених плодів черешні трьох строків достигання, що вирощені в умовах Південного Степу України. Таврійський науковий вісник: Науковий журнал. Вип. 105. – Херсон: Видавничий дім «Гельветика», 2019. С. 160-165.

Іванова І.Є., Білоус Е.С., Шкіндер-Барміна А.М. Сортодослідження свіжих та свіжозаморожених плодів вишні, що вирощені в умовах Південного Степу України. Таврійський науковий вісник: Науковий журнал. Вип. 106. – Херсон: Видавничий дім «Гельветика», 2019. С. 180-185.

Іванова І.Є., Алексеєва О.М., Крівонос І.А. Порівняння товарних, біохімічних, органолептичних показників якості свіжих і свіжозаморожених плодів персику раннього строку достигання, що вирощені в умовах Південного Степу України. Таврійський науковий вісник: Науковий журнал. Вип. 108. – Херсон: Видавничий дім «Гельветика», 2019. С. 153-159.

Іванова І.Є., Розова Л.В., Романов О.В. Порівняння товарних, біохімічних, органолептичних показників якості свіжих та свіжозаморожених плодів абрикосу раннього, середнього та пізнього строків достигання, що вирощенні в умовах південного степу України. Таврійський науковий вісник: Науковий журнал. Вип. 109. – Херсон: Видавничий дім «Гельветика», 2019.

Іванова І. Є., Сердюк М. Є., Малкіна В. М., Шкіндер-Барміна А. М., Кривонос І. А. Урожайність вишні залежно від кліматичних умов років вирощування. Вісник Аграрної науки Причорномор’я. 2019. № 4.

Іванова І. Є., Сердюк М. Є., Герасько Т. В., Білоус Е. С., Кривонос І. А. Урожайність черешні залежно від кліматичних умов років вирощування. Вісник Аграрної науки Причорномор’я. 2019. № 4.

В.М. Малкіна, І.Є. Іванова, М.Є. Сердюк, І.А. Крівонос, Е.С. Білоус. Регресійний аналіз залежності урожайності вишні від гідротермічних факторів в умовах мультиколінеарності. Наукові горизонти. Scientific Horizons. Випуск 4(84). Житомир. 2019.

Serdyuk, M. Ye, Ivanova, I. Ye., Malkina, V. M., Kryvonos, I. A., Тymoshchuk, Т. N. … & Ievstafiieva, K. S. (2020). Formuvannia sukhykh rozchynnykh rechovyn u plodakh chereshni pid vplyvom abiotychnykh faktoriv [The formation of dry soluble substances in sweet cherry fruits under the influence of abiotic factors]. Scientific horizons, 3 (88), 127–135. DOI: 10.33249/2663-2144-2020-88-3-127-135. [in Ukrainian].

Ivanova, I. Ye., Serdyuk, M. Ye, Kryvonos, I. A., Yeremenko О.А. Тymoshchuk, Т. N. . (2020). FORMATION OF FLAVORING QUALITIES OF SWEET CHERRY FRUITS UNDER THE INFLUENCE OF WEATHER FACTORS ]. Scientific horizons, 4 (88)

Іванова І.Є. Академічна мобільність студентів-агрономів як невіддільний складник освіти ВНЗ південного регіону України/ І.Є.Іванова, О.В. Григоренко, Г.Г. Тараненко, Л.І.Шлеіна, І.А. Кривонос// Удосконалення освітньо-виховного процесу в вищому навчальному закладі : збірник науково-методичних праць ТДАТУ. -2018 р.- Вип. 21.С. 165-170.

Іванова І.Є. Динаміка величини втрати клітинного соку дефростованими плодами черешні пізніх сортів при різних термінах зберігання.Агроекологічні аспекти виробництва та переробки продукції сільського господарства : матеріали міжнародної науково-практичної конференції. – Мелітополь-Кирилівка: ТДАТУ, 2018. – C. 45

Priss. O., Yevlash V., Legeza D., Zhukova V.,Ivanova I. The influence of antioxidant postharvest treatment on content of biologically active substances during storage of cucumbers. Харчова наука та технологія,– 2017. – 11(4).с. 36-43.

Прісс О.П. Вплив післязбиральної обробки антиоксидантами на вміст БАР впродовж зберігання огірків / О.П. Прісс, В.В Євлаш, Д.Г. Легеза, В.Ф. Жукова, І.Є. Іванова // Харчова наука і технологія. Том 11. Вип. 4/2017 FooD SCIENCE and TECHNOLOCY.

Бучко О.В. Сортодослідження плодів черешні іноземної селекції середнього строку достигання на придатність до заморожування / О.В. Бучко, І.Є. Іванова, Е.С. Білоус, В.І. Мікулін // Матеріали Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції «Сучасні технології вирощування сільськогосподарських культур: досвід та інновації» ОДАУ.- Одеса, 2017. - С 32-34

Іванова І.Є. Сортодослідження плодів черешні пізнього строку достигання на придатність до заморожування / І.Є. Іванова, Е.С. Білоус, Ю.П. Пащенко, О.А. Єременко //Таврійський науковий вісник. Науковий журнал ХДАУ.- Херсон, 2017 – Вип. 98, -С 28-30

Іванова І.Є. Вплив заморожування на товарні, біохімічні, органолептичні показники плодів абрикосу, що вирощені в умовах Півдня України. Проблеми та перспективи сталого розвитку АПК / І.Є.Іванова // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції ТДАТУ. – Мелітополь, 2016. – Т.2, Сільськогосподарські науки. Біологічні науки. Екологія.

Іванова І.Є. Використання методу проектів під час вивчення окремих тем курсу хімії/ І.Є. Іванова, Е.С. Білоус // Збірник науково-методичних праць ТДАТУ «Удосконалення навчально-виховного процесу в вищому навчальному закладі».- Мелітополь, 2016

Іванова І.Є. Компетентний підхід в освітній діяльності аграрного ВНЗ в межах формування напрямів підготовки «Харчові технології та інженерія» і «Охорона праці» /І.Є.Іванова, Е.С. Фазилова // Матеріали методичної конференції ТДАТУ.- Мелітополь, 2015

Іванова І.Є. Формування споживчих властивостей плодів черешні пізнього строку достигання протягом періоду вегетації / І.Є. Іванова, Е.С. Білоус // Науковий вісник ТДАТУ.- Мелітополь, 2015. – Вип. 92, - С. 30 – 36 РІНЦ, GoogleScholar.

Іванова І.Є. Аналіз динаміки середньої маси плоду та співвідношення кісточки до мякоті в свіжих плодах черешні пізнього строку достигання протягом 2012-2014 рр. / І.Є.Іванова, Е.С. Фазилова // Матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції «Проблеми та перспективи сталого розвитку АПК півдня України» ТДАТУ.- Мелітополь, 2015

Іванова І.Є. Застосування методу багатокритеріальної оптимізації для вибору оптимального варіанту передпосівної обробки насіння соняшнику сорту Чумак / Л.А.Покопцева, І.Є. Іванова, Л.Г. Вєльчева // Вісник аграрної науки Причорномор’я. –Миколаїв, 2015. – Вип. 2(85). Т.1. Ч.2, - С. 83 – 90

Іванова І.Є. Вибір оптимального сорту черешні для швидкого заморожування і тривалого зберігання методом багатокритеріальної оптимізації та економічна ефективність заморожених сортозразків згідно ряду ранжування / І.Є. Іванова // Науковий вісник ТДАТУ.- Мелітополь, 2015. – Вип. 92, - С. 25 – 30

Іванова І.Є. Використання методу багатокритеріальної оптимізації для вибору кращого сорту черешні за дії заморожування / І.Є. Іванова, Л.А. Покопцева, Т.В. Герасько,С.В. Долгова // Фахове наукове видання «Таврійський науковий вісник» ХДАУ.- Херсон, 2014. – Вип. 88, - С. 75-79

Іванова І.Є. Аналіз біохімічних показників свіжих плодів черешні, що вирощені в умовах півдня України / І.Є. Іванова, Е.С. Фазилова, С.В. Долгова // Фахове наукове видання «Таврійський науковий вісник» ХДАУ.- Херсон, 2014. – Вип. 88, -С. 64-70

Іванова І.Є. Зміст, напрями, форми виховної роботи куратора зі студентами сучасного ВНЗ в умовах Болонської системи / І.Є. Іванова, М.О. Колесніков, Е.С. Фазилова // Матеріали міжнародної науково-методичної конференції «Впровадження міжнародних стандартів якості в освітній простір». - Мелітополь: Люкс, 2014. - С. 65-67

Іванова І.Є.Пізнавальна діяльність студентів в умовах кредитно-модульної системи організації навчального процесу.// Матеріали міжнародної науково-методичної конференції «Впровадження міжнародних стандартів якості в освітній простір». - Мелітополь: Люкс, 2014. - С.89-93.

Е. С. Фазилова, М. В. Капінос, І. Є. Іванова. Громадська діяльність як засіб розвитку лідерських якостей у студентів в контексті Болонського процесу: збірник науково-методичних праць Таврійського державного агротехнологічного університету. ТДАТУ, 2014. С.145-147.

М.В. Капінос, Е.С. Фазилова, І.Є. Іванова. Багаторівневий зміст диференційного навчання в контексті умов Болонського процесу: збірник науково-методичних праць Таврійського державного агротехнологічного університету. ТДАТУ, 2014. С.78-79.

Іванова І.Є., Кулаєва М.В. Методи виховної роботи куратора зі студентами сучасного ВНЗ в умовах Болонської системи: збірник науково-методичних праць Таврійського державного агротехнологічного університету. ТДАТУ, 2014. С.67-69

Навчальні дисципліни

Підвищення кваліфікації, стажування

Основні види діяльності, досягнення
Управлінська діяльність - З 2007 по 2010 рік – Вчений секретар НДІ Агротехнологій та екології ТДАТУ.
З 2014 року – декан факультету агротехнологій та екології ТДАТУ.
В 2014 р. – Кращій куратор ТДАТУ І місце в конкурсі «Кращій куратор 2014 року».
З 2015 року – Член Науково-методичної комісії сектору вищої освіти Науково- методичної ради Міністерства освіти і науки України з спеціальностей «Агрономія» та «Садівництво і виноградарство» м. Київ.
Розробник стандарту в складі робочої групи: 1) Стандарт вищої освіти України першого (бакалаврського) освітнього рівня
2) Стандарт вищої освіти України другого (магістерського) освітнього рівня.
Розробник стандарту в складі робочої групи ступеня вищої освіти «Магістр» галузі знань 20 «Аграрні науки та продовольство» спеціальності 201 «Агрономія».
Наукова діяльність – відповідальний виконавець Програми
Педагогічна діяльність – доцент кафедри рослинництва та садівництва імені професора В.В. Калитки.

Нагороди, заохочення, почесні звання:
У 2018 р. отримала сертифікат про знання іноземної мови на рівні В2

В 2018 р. - сертифікат «Упровадження дуальної форми навчання у закладах професійно-технічної та вищої освіти україни - поєднання навчання з практикою - підвищення якості освіти з урахуванням вимог роботодавців».

В 2016 р. – диплом другого ступеня за ІІ місце в огляді-конкурсі на кращій структурний підрозділ «Дослідне поле» серед аграрних вищих навчальних закладів. Міністерство освіти і науки України. Державна установа «Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта».

В 2017 р. – грамота за сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки, значні досягнення в реалізації державної політики в галузі національної освіти, навчанні й вихованні студентської молоді та з нагоди 85-річчя від дня заснування ТДАТУ. Запорізька обласна державна адміністрація.

В 2014 р. – диплом учасника конкурсу «Кращій куратор академічної групи – 2014» за експерименти в кураторській роботі. Міністерство аграрної політики та продовольства України. Державна установа «Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта».