Система НАССР є гарантом конкурентоспроможності підприємства. Вона дозволяє передбачити і усунути можливість виникнення ризиків за рахунок ідентифікації небезпечних факторів та проведення відповідних профілактичних і коригувальних дій на всіх етапах харчового ланцюжка. На сьогодні система HACCP є найбільш ефективним способом надання споживачу безпечного харчового продукту.

У Законі «Про основні засади і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів» передбачене поетапне введення в дію системи НАССР. До 20 вересня 2017 повинні були запровадити цю превентивну систему підприємства переробки і виробництва продукції, до складу якої входять необроблені компоненти тваринного походження; до 20 вересня 2018 року виробники готової продукції, яка не містить інгредієнтів тваринного походження; а до 20 вересня 2019 зобов’язані ввести систему управління безпечністю харчових продуктів всі виробництва без виключення.

Фахівцями кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи Таврійського державного агротехнологічного університету з 16 по 19 жовтня 2018 року був проведений перший семінар з вивчення питання «Практичні аспекти впровадження НАССР», у роботі якого прийняли участь представники переробних підприємств Запорізької області. Також у роботі семінару взяла участь заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Запорізької облдержадміністрації Щербина Людмила Михайлівна.

На семінарі, протягом 40 годин навчання, були докладно розглянуті такі питання, як базові принципи європейського харчового законодавства, законодавчо-правове забезпечення безпеки та якості харчових продуктів в Україні, поняття концепції НАССР, види небезпек продовольчої сировини і харчових продуктів, програми-передумови НАССР та принципи НАССР, практичні аспекти впровадження НАССР; розробка плану НАССР, супровідні документи.

Після закінчення навчання учасникам семінару були видані відповідні свідоцтва. Подібні семінари і консультації для виробничників плануються проводити на постійні основі.

Інформаційний супровід: кафедра харчових технологій та

готельно-ресторанної справи