Для наближення змісту навчальних дисциплін до реального життя, розширення світогляду студентів, занурення їх у професійне середовище науково-технічних основ використання електричної енергії у технологічних процесах, що забезпечує можливість вирішення електроенергетичних питань

студенти та викладачі енергетичного факультету ТДАТУ продовжують знайомство з передовими виробничими та енергетичними підприємствами України (Екскурсія на підприємстві «Виноробне господарство Князя П.М. Трубецького»Екскурсія на Дніпровську ГЕС; Екскурсії на Запорізьку АЕС та Дніпровську ГЕС; Екскурсійна поїздка на сонячну електростанцію «Токмак Солар Енерджі»)

У місті Дніпро куратори груп Гулевський В.Б., Постол Ю.О., Коваль Д. М., Ковальов О.В. зі студентами побували на підприємстві виготовлення шоколаду, шоколадних цукерок, а також іншої кондитерської продукції – кондитерській компанії «АВК».

Компанія «АВК» – один із лідерів національного кондитерського ринку. Компанія входить в трійку найбільших кондитерських компаній України за обсягами виробництва і в топ-100 світових компаній. Масштабні інвестиційні програми «АВК», що реалізуються протягом кількох останніх років  спрямовані на модернізацію та закупівлю обладнання. Завдяки інвестиціям, продуктивність лише однієї сучасної виробничої лінії на Дніпровській кондитерській фабриці «АВК» складає близько 3 т. продукції за годину. Ключові бренди, кондитерської продукції: Королівський Шарм; Труфальє; Трюфель; Королівський Шедевр; Шоколадна ніч; KRESKO; Бам-Бук; Мажор; Жувіленд; Шоколад АВК; Гулівер та інші. Загалом асортимент фабрики АВК з кожним роком не зменшується, а тільки зростає і вже досяг більше 370 найменувань. За останні два роки компанія випустила близько 150 000 тон кондитерських виробів.

На фабриці досить галасно, тому екскурсовод Яресько Ірина Володимирівна розповіла про історію шоколаду і фабрики та спілкувалась з нашою групою через прилад гучного зв’язку. Варто відзначити ідеальну стерильність виробництва. Одягнувши  бахіли, шапочки і довгі плащі студенти та викладачі познайомились у двох  цехах з повним циклом виробництва цукерок «Труфальє» та «Королівський шарм». Технологічний процес виглядає таким чином: насамперед, кондитери використовують усі сировинні компоненти – молоко, цукрову пудру, какао, ароматизатори та інше – і готують начинку і глазур. Потім з готової маси формують корпус майбутньої цукерки. Після глазурування і охолодження продукт запаковують в обгортку, а після цього – в коробки. Особливу цікавість викликав процес загортання  цукерок в етикетку. Одна машина упаковує до 1100 цукерок в хвилину! Обгортковий папір завантажується в машину рулонами, а на кінцевому етапі “хвостики” з двох сторін закручують спеціальні лапки. Виробництво значною мірою автоматизоване, за винятком лише деяких процесів, де вимагається ручна праця. Етапи виробництва не  дозволяють фотографувати. Творці вважають за краще залишати в таємниці деякі тонкощі виготовлення. Під час ознайомлення з виробництвом студентам та викладачам запропонували  продегустувати продукцію щойно виготовлених цукерок “Fruto banda”, а після закінчення екскурсії у залі для дегустації запропонували кондитерську продукцію компанії та дали по невеликому подарунку із зразками продукції фабрики.

Студенти та викладачі виразили вдячність керівництву фабрики за організацію екскурсії.

Гулевський В.Б., к.т,н., доцент кафедри ЕТТП