З 16 по 18 травня 2018р. в Таврійському державному агротехнологічному університеті на кафедрі Обладнання переробних і харчових виробництв імені професора Ф.Ю. Ялпачика відбувся II етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Обладнання переробних і харчових виробництв».

У ІІ етапі Олімпіаді прийняли участь понад 100 студентів із 14 вищих навчальних закладів України:

  • Таврійський державний агротехнологічний університет;
  • Вінницький національний аграрний університет;
  • Дніпровський державний аграрно-економічний університет;
  • Донецький національний університет економіки і торгівлі ім.. М. Туган-Барановського;
  • Луцький національний технічний університет;
  • Львівський національний аграрний університет;
  • Миколаївський національний аграрний університет;
  • Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»;
  • Національний університет харчових технологій;
  • Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя;
  • Український державний хіміко-технологічний університет;
  • Харківський державний університет харчування та торгівлі;
  • Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П. Василенка;
  • Центральноукраїнський національний технічний університет.

Учасники змагались у застосуванні здобутих у процесі навчання знань, умінь і навичок, а також у професійній підготовці майбутніх фахівців зі спеціальності «Обладнання переробних і харчових виробництв». Журі Олімпіади відзначило високий рівень учасників Олімпіади, причому не тільки при виконанні письмових і тестових завдань, а й при виконанні графічної частини, що свідчить про значну увагу у вищих навчальних закладах до практичної підготовки здобувачів вищої освіти.

Завдання Олімпіади включали проведення трьох турів:

  1. Виконання письмового завдання на знання теоретичних основ з професійних дисциплін.
  2. Виконання комп’ютерних тестових завдань зі спеціальності;
  3. Креслярсько-графічна частина – виконання робочого креслення деталі з використанням комп’ютерного програмного забезпечення.

Результати виконання завдань Олімпіади оцінювало журі у складі: Загорко Н.П. – голова журі, к.т.н., доцент, завідувач кафедри обладнання переробних і харчових виробництв імені професора Ф.Ю. Ялпачика Таврійського ДАТУ, Мирончук В.Г. – д.т.н, професор, завідувач кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування НУХТ (м. Київ), Богомолов О.В. – д.т.н, професор, директор Навчально-наукового інституту переробних і харчових виробництв Харківського НТУСГ ім. П. Василенка, Голячук С.Є. – к.с.г.н., доцент, завідувач кафедри обладнання переробних виробництв Луцького НТУ, Васильковський О.М. – к.т.н., доцент кафедри сільськогосподарського машинобудування Центральноукраїнського НТУ (м. Кропивницький), Марченко Д.Д. – доцент кафедри експлуатації і технічного сервісу Миколаївського НАУ, Олексієнко В.О. – к.т.н., доцент кафедри обладнання переробних і харчових виробництв Таврійського ДАТУ, Верхоланцева В.О. – к.т.н., старший викладач кафедри обладнання переробних і харчових виробництв Таврійського ДАТУ, Циб В.Г. – старший викладач кафедри обладнання переробних і харчових виробництв Таврійського ДАТУ.

Перевіривши роботи конкурсантів, журі визначили переможців ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Обладнання переробних і харчових виробництв» та нагородили дипломами:

Диплом І ступеня:

  • Шац Віктор Михайлович, Таврійський державний агротехнологічний університет.

Диплом ІІ ступеня:

  • Чаплюн Дмитро Олександрович, Харківський державний університет харчування та торгівлі;
  • Стахів Олег Богданович, Національний університет харчових технологій;
  • Небога Антон Олександрович, Центральноукраїнський національний технічний університет;
  • Сорочук Владислав Вікторович, Луцький національний технічний університет.

Диплом ІІІ ступеня:

  • Лебідь Михайло Романович, Таврійський державний агротехнологічний університет;
  • Гвозденко Дмитро Ігорович, Миколаївський національний аграрний університет;
  • Бабаєв Ігор Олександрович, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка;
  • Островчук Олена Олександрівна, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського.

Також кращі студенти, які приймали участь в Олімпіаді, були нагороджені грамотами за різними номінаціями.

Традиційно в рамках Олімпіади було проведено конкурс на кращі бакалаврські та магістерські дипломні проекти і роботи.

За час проходження олімпіади студенти та керівники делегацій ознайомились із матеріальною та навчально-методичною базою кафедри «Обладнання переробних і харчових виробництв імені професора Ф.Ю.Ялпачика», яка є однією з найкращих в Україні за даною спеціальністю та налічує десятки одиниць діючого лабораторного обладнання. Гості мали змогу побачити обладнання в роботі та продегустувати готову продукцію: хліб, пончики, чіпси, чебуреки, вершкове та фруктове морозиво.

Крім того, учасники Олімпіади і представники вищих навчальних закладів мали можливість відвідати фінал КВК на кубок ректора ТДАТУ та прийняти участь у святі «День вишиванки». Особливо яскраві емоції отримали гості нашого університету від відпочинку на узбережжі Азовського моря в смт. Кирилівка;

Корисна для майбутніх фахівців та насичена подіями Всеукраїнська студентська олімпіада зі спеціальності «Обладнання переробних і харчових виробництв» залишила надзвичайно приємні враження у всіх учасників. Гостинний Таврійський університет чекає нової зустрічі з учасниками Олімпіади наступного року!