З 16 по 18 травня 2018р. в Таврійському державному агротехнологічному університеті на кафедрі Обладнання переробних і харчових виробництв імені професора Ф.Ю. Ялпачика відбувся II етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Обладнання переробних і харчових виробництв».
У ІІ етапі Олімпіаді прийняли участь понад 100 студентів із 14 вищих навчальних закладів України:
- Таврійський державний агротехнологічний університет;
- Вінницький національний аграрний університет;
- Дніпровський державний аграрно-економічний університет;
- Донецький національний університет економіки і торгівлі ім.. М. Туган-Барановського;
- Луцький національний технічний університет;
- Львівський національний аграрний університет;
- Миколаївський національний аграрний університет;
- Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»;
- Національний університет харчових технологій;
- Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя;
- Український державний хіміко-технологічний університет;
- Харківський державний університет харчування та торгівлі;
- Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П. Василенка;
- Центральноукраїнський національний технічний університет.
Учасники змагались у застосуванні здобутих у процесі навчання знань, умінь і навичок, а також у професійній підготовці майбутніх фахівців зі спеціальності «Обладнання переробних і харчових виробництв». Журі Олімпіади відзначило високий рівень учасників Олімпіади, причому не тільки при виконанні письмових і тестових завдань, а й при виконанні графічної частини, що свідчить про значну увагу у вищих навчальних закладах до практичної підготовки здобувачів вищої освіти.
Завдання Олімпіади включали проведення трьох турів:
- Виконання письмового завдання на знання теоретичних основ з професійних дисциплін.
- Виконання комп’ютерних тестових завдань зі спеціальності;
- Креслярсько-графічна частина – виконання робочого креслення деталі з використанням комп’ютерного програмного забезпечення.
Результати виконання завдань Олімпіади оцінювало журі у складі: Загорко Н.П. – голова журі, к.т.н., доцент, завідувач кафедри обладнання переробних і харчових виробництв імені професора Ф.Ю. Ялпачика Таврійського ДАТУ, Мирончук В.Г. – д.т.н, професор, завідувач кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування НУХТ (м. Київ), Богомолов О.В. – д.т.н, професор, директор Навчально-наукового інституту переробних і харчових виробництв Харківського НТУСГ ім. П. Василенка, Голячук С.Є. – к.с.г.н., доцент, завідувач кафедри обладнання переробних виробництв Луцького НТУ, Васильковський О.М. – к.т.н., доцент кафедри сільськогосподарського машинобудування Центральноукраїнського НТУ (м. Кропивницький), Марченко Д.Д. – доцент кафедри експлуатації і технічного сервісу Миколаївського НАУ, Олексієнко В.О. – к.т.н., доцент кафедри обладнання переробних і харчових виробництв Таврійського ДАТУ, Верхоланцева В.О. – к.т.н., старший викладач кафедри обладнання переробних і харчових виробництв Таврійського ДАТУ, Циб В.Г. – старший викладач кафедри обладнання переробних і харчових виробництв Таврійського ДАТУ.
Перевіривши роботи конкурсантів, журі визначили переможців ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Обладнання переробних і харчових виробництв» та нагородили дипломами:
Диплом І ступеня:
- Шац Віктор Михайлович, Таврійський державний агротехнологічний університет.
Диплом ІІ ступеня:
- Чаплюн Дмитро Олександрович, Харківський державний університет харчування та торгівлі;
- Стахів Олег Богданович, Національний університет харчових технологій;
- Небога Антон Олександрович, Центральноукраїнський національний технічний університет;
- Сорочук Владислав Вікторович, Луцький національний технічний університет.
Диплом ІІІ ступеня:
- Лебідь Михайло Романович, Таврійський державний агротехнологічний університет;
- Гвозденко Дмитро Ігорович, Миколаївський національний аграрний університет;
- Бабаєв Ігор Олександрович, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка;
- Островчук Олена Олександрівна, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського.
Також кращі студенти, які приймали участь в Олімпіаді, були нагороджені грамотами за різними номінаціями.
Традиційно в рамках Олімпіади було проведено конкурс на кращі бакалаврські та магістерські дипломні проекти і роботи.
За час проходження олімпіади студенти та керівники делегацій ознайомились із матеріальною та навчально-методичною базою кафедри «Обладнання переробних і харчових виробництв імені професора Ф.Ю.Ялпачика», яка є однією з найкращих в Україні за даною спеціальністю та налічує десятки одиниць діючого лабораторного обладнання. Гості мали змогу побачити обладнання в роботі та продегустувати готову продукцію: хліб, пончики, чіпси, чебуреки, вершкове та фруктове морозиво.
Крім того, учасники Олімпіади і представники вищих навчальних закладів мали можливість відвідати фінал КВК на кубок ректора ТДАТУ та прийняти участь у святі «День вишиванки». Особливо яскраві емоції отримали гості нашого університету від відпочинку на узбережжі Азовського моря в смт. Кирилівка;
Корисна для майбутніх фахівців та насичена подіями Всеукраїнська студентська олімпіада зі спеціальності «Обладнання переробних і харчових виробництв» залишила надзвичайно приємні враження у всіх учасників. Гостинний Таврійський університет чекає нової зустрічі з учасниками Олімпіади наступного року!