Грибівництво

Спеціальність:
Агрономія
СВО:
Бакалавр
Курс:
2
4
Провідний викладач:
Бандура Ірина Іванівна

Мета навчальної дисципліни «Грибівництво»: формування у студентів
системи спеціальних знань з організації виробництва їстівних грибів,
ефективного культивування та утилізації відходів грибного господарства.
Основні завдання вивчення дисципліни:
1) вивчення біологічних особливостей грибів, як агротехнологічної
культури, історії та особливостей розвитку українського грибівництва;
2) ознайомлення з типами сучасних приміщень для вирощування грибів,
особливостями організації та управління мікрокліматом за умов цілорічного
використання;
3) опанування принципів термічної обробки рослинної сировини у
процесі виготовлення високоефективних субстратів;
4) дослідження особливостей культиваційних циклів сапрофітних та
ксилотрофних грибів на прикладі печериці та гливи;
5) обґрунтування санітарно-гігієнічних заходів для профілактики
мікробіологічних захворювань та боротьби зі шкідниками;
6) опанування практичних навичок роботи з чистими культурами,
виготовлення посівного матеріалу;
7) аналіз особливостей та методів використання та утилізації
відпрацьованих субстратів.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:
– Стан та перспективи розвитку сучасного грибівництва;
– Харчову цінність грибів та методи її збереження;
– Біологічні особливості грибів як об’єкта агротехнологій;
– Методи підготовки субстратів;
– Умови промислового вирощування грибів та особливості управління
мікрокліматом у культиваційних приміщеннях;
-Основи зберігання і переробки грибної сировини;
-Основи санітарії та гігієни на підприємстві з вирощування грибів;
-Методи виготовлення посівного міцелію;
– Економічні особливості грибного бізнесу
-Методи використання відпрацьованих субстратів
уміти:
– розрахувати формулу субстрату з означеними показниками вологості та
поживності;
– розрахувати співвідношення нітрогену до карбону (С/N)N))
– визначити точку роси у приміщенні за умов зміни показників мікроклімату;
– розрахувати потужність вентиляційної системи;
– скласти схему розподілу повітряних потоків у культиваційному приміщенні;
– визначити кількість води, необхідної для підтримання заданих параметрів
вологості у камері вирощування за ІД- діаграмою;
– розрахувати втрати урожаю за умов тривалого зберігання;
– визначити потужність системи освітлення;
– проаналізувати біологічну ефективність та продуктивність партії субстрату;
– вирахувати собівартість грибної сировини;
– провести пересів чистої культури грибів;
– скласти технологічну інструкцію заходів профілактичної дезінфекції у
приміщенні, де вирощуються гриби.

Робоча програма з дисципліни Грибівництво – 2

Робоча програма з дисципліни Грибівництво – 4

Силлабус з дисципліни Грибівництво – 2

Силлабус з дисципліни Грибівництво – 4